Jan Overesch: Hoe uw tuin of weide onkruidvrij houden zonder glyfosaat

Columnist en bio- ondernemer Jan Overesch ontzenuwt sprookjes van gif verkopers en geeft de goede adviezen.

Interessant? Deel het artikel

Jan O

Wij willen graag de volgende nieuwe en vooral nieuwe milieu vriendelijke producten voor uw tuin onder uw aandacht brengen. Een ideaal onkruid bestrijdingsmiddel zonder glyfosaat voor pas ingezaaid grasland of een bestaand weiland, gazons en overige grasvelden vinden kan moeilijk zijn, maar is het eigenlijk totaal niet.

Persoonlijk heb ik niks met al die “natuurlijke “middelen. Die doden ook en doorbreken de keten van eten en gegeten worden. Ook de gevolgen voor de boden en het grondwater zijn vaak groot. Een ecologisch herbicide bestaat niet.

Volgens Velt, een club van ecologische tuinders,  liggen dit voorjaar toch weer volop bussen RoundUp in de winkelrekken. Het is stuitend om te zien, maar als je de kleine lettertjes van de nieuwe verpakkingen leest, zie je dat de actieve stof van de nieuwe RoundUp niet meer glyfosaat is maar pelargonzuur. Dit product verzuurt echter de bodem en daarom vermeldt de gebruiksaanwijzing dat je minimaal tien meter afstand moet houden van oppervlaktewateren. Dat betekent dus ook tien meter afstand van een afvoerputje van je terras, van een afvoergoot aan je oprit, van het rioolputje of van een beek. In de praktijk is dat weinig realistisch.

Er zijn oplossingen die de natuur geen geweld aan doen. Bijvoorbeeld ongewenste kruiden of ‘bijkruiden’ zoals Duitsers het noemen mechanisch bewerken, dus schoffelen, cultiveren of eggen.

Schimmel op planten kun je voorkomen door vruchtwisseling, ruime plantafstand en gebruik van robuuste rassen.

Vraatschade door insecten/vogels/zoogdieren; zorgen voor randen en singels/houtwallen waar vogels en predatoren zich huisvesten. Deze vogels leven van insecten en rupsen. Verder ook vruchtwisseling, gaas, schrikdraad, enz

Mocht je je ergeren aan gras en/of kruiden in de straat; met een messing borstel wegvegen of branden. Gras in de straat is het gevolg van te weinig gebruik maken van de straat waardoor er gras kan kiemen tussen de stenen.

Goed idee; straat eruit, planten erin. Je kunt overigens ook gewoon het gras maaien op de straat.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.