Het is nog nevelig als de eerste kinderen met de KOOS-bakfiets aankomen in de natuurspeeltuin “Het Slingerrijk” in Olst-Zuid. Gauw van de bakfiets af rennen ze naar de glijbaan. Daarna even de waterpomp uitproberen en onder de hazelaarstruiken speuren naar hazelnoten. Die gaan we vandaag verwerken in een lekker hapje.
Op het foodcampprogramma staan drie onderdelen: bootcamp, oogsten en koken. Edion van de Aardehuizen neemt de eerste groep kinderen mee voor een parcours met strobalen, bamboestokken, houtblokken, groentekratjes en een kruiwagen met een gigantisch grote kool. Met een lang touw trekken de kinderen zichzelf omhoog de heuvel op en daarna lekker naar beneden glijden. De kinderen laten zien dat ze heel goed kunnen samenwerken met het overbrengen van de houtblokken.
Na de bootcamp is het tijd om te gaan oogsten met Willy Boogaard in de buurtmoestuin van de Stichting Eetbaar Olst-Wijhe. Even de werkhandschoenen passen en daarna met de handen in de klei. De aardappels liggen goed verstopt en om de beurt maken de kinderen de grond een beetje los met een spitvork. Behalve aardappels vinden we ook heel veel kleine beestjes. In een loeppotje kunnen we de wormen, pissebedden en oorwurm heel goed bekijken. Daarna brengen we ze naar de aardbeientoren. In het midden van de toren is er plek voor de beestjes en de aardbeien groeien er nog beter van.
Met geoogste prei, snijbiet, bleekselderij, mosterdblad en een beetje peterselie gaan we op weg naar het kookonderdeel. In het Middenhuis (buurthuis van de Aardehuizen) gaan we onder leiding van Judith van LekkerBoer eerst de groente wassen en daarna in kleine stukjes snijden. Ook gaan we walnoten en hazelnoten kraken. Die doen we daarna in een stenen vijzel om heel fijn te stampen. Samen met wat mosterdblad maken we een hele lekkere pesto. En de andere groente verwerken we tot een verrukkelijke groenteomelet. Het leukste blijft toch wel het proeven. Mmmm pesto op een toastje!
Zwaaiend met muntplantjes vertrekken de kinderen.
Het was een superleuke ochtend!