In het “Westen”, en vooral in Amsterdam, worden de trends gezet die we meestal een paar jaar later ook hier in Salland terugzien. Maar die soms ook totaal niet aanslaan bij de nuchtere Sallander. Denk bij het laatste aan al die speciale Gin-soorten die op de drankkaart verschenen; en een half jaar later al weer weg waren. Want in tegenstelling tot de “speciale biertjes” die hier een groot succes zijn, vindt de Sallander al die verschillende Gins maar aanstellerij. Een andere trend die bezig is aan te slaan, is “bier in wegwerpflesjes”. Flesjes van 25 cl met een draaidop. Of gewone flesjes van 30 cl, maar dan zonder statiegeld, vooral bij de “speciale biertjes”. Niet zo best, zoals ik zal laten zien.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Heineken, maar ook Grolsch, Jupiler, e.a. gebruiken nu ook wegwerpflesjes
Statiegeld op flesjes
Als ik in Zuid-Europa ben erger ik me er aan dat alle bier in wegwerpflesjes zit. Dan komt er nationale trots in mij boven: dat we het in Nederland toch maar een stuk beter geregeld hebben met onze kratjes bier met statiegeld. Maar zijn statiegeld flesjes wel duurzamer dan wegwerp flesjes, en zo ja hoeveel scheelt dat dan aan CO2 uitstoot. En hoe zit dat met blikjes bier, zijn die nog slechter?
In de USA hebben ze dat uitgezocht en een bierflesje van 33 cl met en zonder statiegeld vergeleken. En daarnaast tapbier, bier uit blik en de grote wegwerpfles (in NL niet gebruikt, maar wel in Zuid-EU).
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Wegwerp bierflesjes van 33 cl geven 14 keer zoveel CO2-uitstoot als statiegeldflesjes
Wel 14 keer zoveel CO2-uitstoot heeft het wegwerpflesje t.o.v. één met statiegeld. Dat komt omdat het maken van de fles erg veel energie kost; veel meer dan het verzamelen en schoonmaken van een bestaand flesje. En hoe minder bier er in de fles gaat hoe meer de fles relatief kost, omgerekend per liter bier. Die draaidop-flesjes van 25 cl zijn dus nog slechter voor het milieu dan de getoonde van 33 cl.
CO2-uitstoot voor drankjes
Je moet natuurlijk niet alleen naar de verpakking kijken, als je de CO2-uitstoot van je drankje wilt weten. Maar ook naar het drankje zelf: hoeveel uitstoot vrijkomt voor de grondstof, verwerking, transport, enz. Het RIVM heeft dat in 2021 uitgezocht en komt tot het volgende:
(Tekst loopt door onder afbeelding)
De inhoud van een flesje bier geeft net zoveel CO2-uitstoot als de wegwerp-verpakking waar het inzit. En kijken we naar andere drankjes dan geeft sinaasappelsap twee keer zoveel CO2 en wijn zelfs 3 keer zoveel CO2-uitstoot. Waarbij het bij wijn niet veel uit maakt of deze wit, rood of rosé is.
Conclusie
Als je oog voor het milieu hebt, en wat wilt doen tegen de CO2-uitstoot die de opwarming van de aarde veroorzaakt, dan moet je als bierdrinker niet meedoen met de hype van de wegwerp draaidop-flesjes. We kunnen hier in Salland best een kratje bier met statiegeld kopen en gewoon de opener gebruiken. En als er geen opener is weet de Sallander wel een andere manier (met een aansteker, sleutelhanger, ander flesje, enz.). Als je in de kroeg wat drinkt, kun je beter kraanwater bestellen, dan een flesje spa-blauw. Tegenwoordig is dat best gebruikelijk; soms rekenen ze een klein bedrag daarvoor, en dat is prima. Dat wijn slecht is omdat het drie keer zoveel CO2-uitstoot lijkt maar zo, want het is per liter opgegeven. Van wijn drink je drie keer minder dan van bier, zodat het niet veel uitmaakt met elkaar. Alleen jammer dat wijn nooit in statiegeldflessen komt.
Op kleine schaal is een wijnboer bezig om wijn in herbruikbare flessen te leveren.