Gerard Verswijver tussen Lettele en Okkenbroek over de Oostermaet

Interessant? Deel het artikel

dwars door salland gerard verswijver  landgoed oostermaet

Deze wandeling kun je lopen via Dwars door Salland, klik op deze link voor de route.

Als ik deze ochtend de auto parkeer voor de St. Nicolaaskerk in Lettele is het opvallend stil in het dorp. Iedereen is nog aan het bijkomen van de koffie met Achtereekte tompoucen van de plaatselijke bakker. Misschien wel de bekendste inwoner van dit mooie kerkdorp Carlijn, winnaar van Olympisch goud vier jaar geleden, komt deze vroege ochtend net enkele seconden tekort voor een Olympische medaille. De Olympische ringen zijn een stil eerbetoon aan de koningin van Lettele.

Vanaf de Nicolaaskerk midden in het dorp start mijn wandeling over de Oerdijk en Oostermaet, richting Okkenbroek.
Vanaf deze Nicolaaskerk, gebouwd in 1894 door architect te Riele, stap ik in de richting van de Oerdijk. Al snel loop ik de bossen in rondom Lettele.
Lettele of Letloe, wordt voor het eerst genoemd in 1390 en verwijst naar de loofbossen met open plekken in deze omgeving. Familienamen als Groot en Klein Koerkamp zijn verbonden met Lettele.
De bekendste inwoner van deze ochtend is de met vlaggen gevierde schaatster Carlijn Achtereekte. Ook wat bekende voetbalfamilies komen hier vandaan. Jari Oosterwijk bijvoorbeeld, voetballer van onder andere FC Twente.
Eerst een stukje langs de Soestwetering en dan het bos in. In het bos wordt je gelijk gewaarschuwd met bordjes ‘krange op het pad’. In het Salland meedelen dat er paden haaks op de weg lopen.In het bos moet ik een QR code tonen aan de Heks van Lettele, zelfs hier heb ik mijn telefoon dus nodig.

Volgens een legende uit 1493 leefde er in de bossen van Lettele een heks. Een gevaarlijke en boosaardige heks die goedgelovige mensen verkocht aan de duivel. Ook een gevaarlijke Friese edelman, Pier de Rover teisterde de bevolking van Salland. Dood en verderf brachten hij en zijn kornuiten naar Salland. De duivel gaf de heks van Lettele opdracht Pier de Rover te verleiden. Met een zalfje werd de oude heks weer een jonge maagd en veroverde het hart van Pier. Door het verbond met de heks kwam de ziel van Pier in handen van de duivel en op de plek waar Pier na zijn dood begraven werd staat nog altijd het stenen kruis op de Eikelhof.
De Sallanders weten het, mocht dit stenen kruis verwijderd worden dan daalt hel en verdoemenis over de Sallandse dorpen.
Zie, midden in het welig veld
Waar niemand het heeft opgesteld,
rijst eenzaam, machtig, kiel en struis
het oud verweerde steenen kruis.
Wie heeft dat kruis hier neergezet,
symbool van hoogste levenswet?
Ligt daar een moordenaar vervloekt,
die vrede met den Hemel zoekt?
Of sluimert er een tovenaar
die biddend boette zonden zwaar?
Geen sterveling die antwoord weet,
het kruis schendt nimmer zwijgenseed.
De bossen en velden liggen deze ochtend in een heerlijk voorjaarszonnetje. Op weg naar Okkenbroek kom ik één van de overgebleven V1 installaties tegen uit de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze V1 s kwamen hier in de bossen bij Lettele en Okkenbroek tot ontploffing, na een mislukte lancering. Zo brandden er diverse boerderijen (Cröddendijk) in de omgeving af door de enorme inslagen. Veel van de V1 s uit het Oostermaet bereikten echter de haven van Antwerpen om de geallieerde opmars tegen te houden.
Door de bossen lopend, bereik in het volgende dorp Okkenbroek of op zijn Sallands Okkenboxe. Oekenbroeck wordt in 1394 genoemd in de Overstichtse leenregisters. Een plek in een drassig gebied aan de rand van de bossen. Van Geert Groote, de grondlegger van de moderne devotie is bekend dat hij hier zijn jeugd doorbracht bij zijn oom Jan van Ockenbroek. Vanaf het midden van de 16e eeuw werd vanuit Okkenbroek veel ijzeroer via de Oerdijk getransporteerd naar de ijzermolen in Deventer.
Ik passeer de kerk van Okkenbroek, een gebouw in neo-Renaissance stijl gebouwd rond 1900.
Mijn laatste kilometers gaan door het landgoed Oostermaet terug naar Lettele en onderweg passeer ik op enige afstand in de bossen nog het landgoed Oostermaet waar je echt even terug in de tijd gaat. De jachthuizen werden in de bossen bij Lettele in 1907 gebouwd door Abraham Capadose, president van de koninklijke Olie die er graag op konijnen ging jagen. Nou, tijdens de wandeling merk ik al dat ze hier aan hazen en konijnen geen gebrek hebben.

Na een heerlijke tocht van twaalf kilometer zie ik vanuit de bossen de torenspits van de Nicolaaskerk opdoemen. Teken dat ik aan de laatste kilometer ben begonnen. Heerlijk wandelen in het voorjaarszonnetje.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.