Laatste berichten Geschiedenis

Column | Geschiedenis | Muziek

Plaatnportret: ‘Jeanny’ van Falco

Leo van Krukkert | 10 september 2023
Festival | Genieten | Geschiedenis | Meedoen | Toerisme

Hanze Familiedag in Zwolle

Column | Geschiedenis | Toerisme

Salland, natuurlijk gastvrij

Berichten | Column | Geschiedenis | Muziek

Plaatnportret: Misplaced Childhood van Marillion

Geschiedenis

Uitnodiging vanuit Canada voor Flip Jonkman

Meer berichten

Plaatnportret: ‘Jeanny’ van Falco

Luttenberger muziekkenner Leo van Krukkert gaat deze week terug naar de ontvoering van Gerrit- Jan Heijn in september 1987 met het nummer ‘Jeanny’ van Falco. Met video’s, waarvan één met Sallandse ondertiteling.

Lees verder »

Hanze Familiedag in Zwolle

Woensdag 6 september staat met de Hanze Familiedag volledig in het teken van de jongste festivalbezoeker. Een gevarieerd programma met workshops en voorstellingen biedt kinderen een ruimte om te kunnen spelen, dansen, luisteren, zingen, vertellen en leren.

Lees verder »

Salland, natuurlijk gastvrij

Dr. Jan Nijen Twilhaar is taalwetenschapper en auteur, bekend van Generatieve fonologie en de studie van Oostnederlandse dialecten (1990), Heliand (2022) en Nedersaksisch in een notendop (2019). Hier een column van hem over borden langs de weg in Salland die vragen bij hem oproepen..

Lees verder »

Plaatnportret: Misplaced Childhood van Marillion

Luttenberger muziekkenner Leo van Krukkert legt een link tussen de 2e wereldoorlog en de huidige toestand in de wereld met Misplaced Childhood van Marillion.

Lees verder »

Uitnodiging vanuit Canada voor Flip Jonkman

Flip Jonkman heeft meer dan 20 jaar gestreden voor een monument in Heino voor de vier Canadezen die op de bevrijdingsdag van Heino op 16 april 1945 nog omkwamen. Uiteindelijk werd de gedenksteen op 11 november 2921 in het bijzijn van Canadese nabestaanden onthuld door de ambassadeur van Canada en de burgemeester van Raalte. Flip kreeg nu een vererende uitnodiging voor een tegenbezoek aan Canada.

Lees verder »

Ook dit jaar worden de Heinose Pompdagen op zondag afgesloten met de Pomptoertocht

De Heinose Pomptoertocht is met recht een toertocht vol historie. Dit jaar wordt op 20 augustus de 26ste editie georganiseerd. Dat betekent meer dan een kwart eeuw toeren over kleine weggetjes en langs mooie plekken met oldtimer auto’s, motoren, trekkers en brommers. Een succesformule moet je niet veranderen en dus blijft de opzet ook dit jaar gewoon hetzelfde.

Lees verder »

Diss’n van Roerink en 50 jaar racen op de “Luttenbergring”.

Columnist Diss’n van Roerink over de recente motorraces en de geschiedenis op de Luttenbergring.

Lees verder »

In 900 jaar van Raelt tot Raalte

Raalte bestaat 900 jaar! En dat vieren we in 2023 met een jaar bomvol activiteiten. Van 14 t/m 16 juli staat alles in het teken van de historie van het dorp, tijdens het themaweekend ‘Van Raelt tot Raalte’. Geniet in dit weekend van muziek, exposities en historische activiteiten.

Lees verder »

Wat gaan we terugzien van Burcht Ramelo in Raalte?

Raaltenaar Harry Luchtenberg is heel diep in de geschiedenis van de burcht Ramelo in de buurtschap Ramele gedoken en heeft weer veel interessants gevonden. Ook pleit hij voor een waardige monumentale herinnering aan deze burcht voor het dorp dat dit jaar het 900- jarig bestaan viert en niet altijd zorgvuldig met monumenten is omgegaan.

Lees verder »

De Markerstenen van Kasteel Ramelo

In Raalte bestaan plannen de verdwenen burcht Ramelo in de Raalter buurtschap Ramele weer zichtbaar te maken. Harry Luchtenberg is heel diep in de geschiedenis gedoken en vindt allerlei interessante informatie. Vandaag gaat het over markerstenen, die hun ontstaan hebben in de mythologie.

Lees verder »

Roalter boer’n Lunch

Sallandse Bottermarkt en Salland Boert en Eet Bewust brengen oude traditie weer tot leven

Lees verder »

Hanze Experience: Lezing in de Oude Mariakerk Deventer

Het Nut afdeling Olst-Wijhe organiseert op zondag 18 juni 2023 om 13:30 uur een bijzondere Hanze Experience onder leiding van historicus Ewout van der Horst.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.