Zodoende denken we al gauw dat we alleen staan – en daar houdt natuurlijk niemand van. Maar onze eigen zorgen zijn dus wel degelijk herkenbaar voor veel meer anderen, en daarop kunnen we ons natuurlijk meer met elkaar verbinden. Tijdens de Nationale Klimaatweek bijvoorbeeld.
Nationale Klimaatweek? Vier jaar terug kwam de Rijksoverheid er voor het eerst mee, als oproep aan de samenleving tot extra aandacht en actie voor het klimaat. Dit jaar valt hij van 11 tot en met 17 november. En dit jaar treedt er voor het eerst ook in Olst-Wijhe een Klimaatburgemeester naar voren: Fransjan de Waard, een inwoner die zich vanuit eigen gedrevenheid inzet om met mede-burgers te delen wat ons zorgen baart, te inspireren tot actieve stappen, en samen te bouwen aan een levenslustige gemeenschap.
Prijswinnend voorleesboek
In Olst biedt deze klimaatweek twee momenten in het Holstohus. Op woensdagmiddag 13 november zal Gerry Herbst om 15 uur in de bibliotheek De Regenmaker voorlezen. In dit ‘hoopvolle toekomstverhaal’ breekt een bosbrand uit, en slaat het vogeltje Olla zelf druppeltje voor druppeltje aan het blussen. Uiteindelijk komen alle dieren in het bos haar helpen – en met succes, want samen redden ze het bos!
Geïllustreerd door schoolkinderen is het in 2023 op veel plekken voorgelezen, ook door bekende Nederlanders, en deze zomer won het de Over Hoop-prijs. Na het voorlezen zijn er spelletjes en kunnen ouders en grootouders met de Klimaatburgemeester in gesprek. De kinderen krijgen een bingokaart met kriebelbeestjes èn De Regenmaker mee naar huis. Klik hier voor info.
(Lees verder onder afbeelding)
Toespraak Klimaatburgemeester
‘Actieve Burgers: bezorgd èn bezield’ – zo heet het middagprogramma op zaterdag 16 november in het Holstohus Olst. Kunnen we behalve onze zorgen ook onze bezieling met elkaar delen? Behalve schrik en verwarring ook onze liefde voor het leven, die ons telkens weer in beweging brengt? Op het podium geeft de Klimaatburgemeester om 14 uur zijn eerste speech ten beste.
Behalve over zijn eigen klimaatzorgen vertelt hij hierin over nieuwe mogelijkheden om stap voor stap, en soms sprong voor sprong, als inwoners, burgers en noabers samen meer kracht en focus te ontwikkelen, elkaar te steunen, te leren zorgen voor ons leefgebied, en de waarde daarvan blijvend te behoeden.
Dat kan ook prima zonder ’groene vingers’, want er zijn wel 1.000 manieren om iets te doen voor een veilige, veerkrachtige toekomst, en voor iedereen is er wel een rol. Hierna draaien we de ondertitelde film Widening Circles, over het werk van Joanna Macy, een Amerikaanse boeddhist (91) die de menselijke roerselen over de verwoesting van de planeet honoreert als onmisbare drijfveer voor ons handelen.
Na afloop kunnen we met elkaar in gesprek over hoe we samen verder in beweging kunnen komen.
Informatie over de Nationale Klimaatweek: www.nkw2024.nl