Feest in Olst: Een unieke viering met eten, muziek en gezelligheid op het vernieuwde Kerkplein

Journalist, schrijver, en columnist Hasan Kaddour woont sinds 2015 in Olst en geniet daar elke dag weer van. Ook weer bij het festijn op het Kerkplein.

Interessant? Deel het artikel

reistafel, opening kerkplein olst
Foto: Robert Jan Leerink

Het mooiste aan goede ideeën is dat ze samenkomen en uitgevoerd worden zolang ze hetzelfde doel hebben. Zo krijgen we een diverse waaier aan prachtige gebeurtenissen en momenten uit het leven van een mooi dorp in Salland, Overijssel, genaamd Olst. Het was een dag die de titel “Dag van Bijzondere Initiatieven” absoluut verdiende.

Dit werd getoond op het Kerkplein op zondag 23 juni: muziek, Koerdische dans (Dabka), theater en een reistafel, allemaal onder een heerlijke zon die de feestelijke sfeer versterkte, dus zelfs het weer was solidair met het dorp

Wat een sfeer

Zo verspreidde Olst vreugde door haar straten en hemel en verzamelde sterren om ze te laten dansen met haar inwoners en bezoekers. De inspanningen van haar inwoners maakten het dorp tot een aantrekkingspunt voor omliggende kleine en grote dorpen. Als je de welkomstboodschappen bij de ingang van Olst ziet, zullen de geurige bloemen in de straten je vertellen dat dit een weerspiegeling van de ware gastvrijheid van de mensen van Olst is.

Opnieuw overtreft Olst zichzelf . Dit kleine dorp met grote ambities en een groot hart komt steeds weer met nieuwe initiatieven, variërend van culturele avonden en muziekevenementen tot politieke debatten en meer. De schoonheid in de ogen van de vrouwen van mijn dorp straalt altijd wanneer het gaat om de gastvrijheid van Olst. Wanneer de muziek weerklinkt door de straten, afkomstig van het Kerkplein, halen de inwoners van Olst hun kerk en toren uit het verleden en het vergeten, en lanceren ze als een prachtige bruid naar de toekomst en meer liefde. Meer dan 100 mensen verzamelden zich die dag in Olst, waaronder bezoekers uit omliggende dorpen om deel te nemen en te genieten.

Biologische tuin voor de kerk

Het creatieve en groene werk dat werd aangelegd door Kwekerij Holsto “Tuinen & Buitenleven”, met hun magische aanraking aan de renovatie van het Kerkplein, uitgevoerd door deze geweldige kwekerij, gaf de kerk een nieuwe, Nederlandse schoonheid. Het leek op een Olsterse bruid die wachtte tot haar bruidegom haar trouwsluier zou oplichten. En hoe prachtig zag ze eruit in haar biologische groene gewaad, door zielen die om haar heen cirkelden.

Video

Het programma begon om één uur met een historische video die de geschiedenis van de markt in Olst en de kerk vertelde, evenals de stappen die werden genomen om de parkeerplaats om te toveren tot een natuurlijk kunstwerk.

(Lees verder onder video)

Reistafel

Na het proeven van de soep, die was bereid door het Soepcafé, een Nederlandse traditie die begint met een kom soep als voorgerecht (niet altijd), begonnen de aanwezigen aan tafel aan te schuiven en de opstelling van de tafels in lange,  parallelle lijnen maakte deel uit van de geest en het doel van het initiatief.

(Lees verder onder afbeelding)

reistafel, opening kerkplein olst
Foto: Robert Jan Leerink

Dit was een initiatief van de Reistafel, een gemeenschapsidee van lokale actieve mensen dat ook werd overgenomen door de organisatie UT Huus en met design door de creatieven werd uitgevoerd.

En de eerste vonk van interactie tussen de aanwezigen van verschillende culturen en achtergronden ontstond tijdens het eten van de soep. De gesprekken aan tafel waren de kern van het idee van de Travel Table: de vonk tussen twee personen kan beginnen met een gesprek over een kom soep. We weten niet waar het uiteindelijk toe leidt, maar we kunnen ook zeggen: de weg naar het hart van de mensen gaat door hun maag!

Tijdens de lunch gaf een Koerdische groep optredens met traditionele Koerdische dansen, begeleid door muziek die het publiek enthousiast maakte.

(Lees verder onder afbeeldingen)

Aan de Reistafel verzamelden zich meer dan honderd mensen op het Kerkplein. De hoofdgerechten werden bereid door vrijwilligers van verschillende achtergronden, zoals bulgur en rijst van Samia uit Syrië. Het Turkse eten was ook opvallend aanwezig dankzij Huseyin Gokdere en zijn vrouw Betul, met smakelijke gerechten zoals gevulde courgette, aubergine en paprika (bekend als “dolma” ), en desserts.

Huseyin, een inwoner van Olst en een actieve deelnemer aan de lokale gemeenschap, sprak over de rol van de Reistafel in het samenbrengen van verschillende culturele achtergronden:

“We hebben onlangs een evenement georganiseerd met de Reistafel om mensen samen te brengen. Mijn vrouw Betul en ik hebben de smaken van de Anatolische keuken naar de gemeenschap gebracht. Voor ons was dit een kans om als nieuwkomers onze plaats in de gemeenschap te vinden en harmonie te bevorderen.”

Hij voegde eraan toe:

“We hebben de met liefde bereide gerechten gedeeld met onze buren, wat leidde tot positieve reacties en lege borden aan het eind van de avond. Dit evenement bevestigde ons geloof dat samen koken en eten mensen verbindt.”

Huseyin benadrukte het gevoel van verbondenheid en harmonie in de gemeenschap door dergelijke initiatieven:

“Betul en ik voelen ons nu meer verbonden met onze gemeenschap en kijken uit naar toekomstige bijeenkomsten. Uiteindelijk is harmonie tussen mensen de sleutel tot een vreedzame samenleving.”

Het evenement werd afgesloten met de overhandiging van de “Challenge Cup”, gewonnen door Herman Minkveld van de PKN-gemeente in Olst en Rob Bakker van de werkgroep Behoud Olster Dorpskerk. Dit is Olst, waar de uitspraak “Iedereen kan groots zijn… omdat iedereen kan dienen” volledig van toepassing is. Deze activiteit was een mooie herinnering aan het belang van gemeenschapsdienst en lokale initiatieven in het bevorderen van solidariteit en het creëren van sterke banden tussen mensen, en tussen de gemeente en de gemeenschap.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Feest in Olst: Een unieke viering met eten, muziek en gezelligheid op het vernieuwde Kerkplein”

  1. Avatar
    Heleen Stronks

    Dag Hasan, inderdaad een prachtig geschreven ode aan Olst en ik hoop dat we de gastvrijheid, de contacten met elkaar en het samen eten steeds verder kunnen uitbouwen! Als kerkelijke gemeenschap willen we ook graag in contact zijn met anderen in het dorp. Daarbij zijn initiatieven als deze heel waardevol! Je hebt op een prachtige manier verwoord wat de diepere betekenissen zijn van ontmoetingen en relaties.
    Zie je kans om de naam ‘Minkveld’ nog aan te passen? Het moet ‘Menkveld’ zijn 😬 Groetjes Heleen Stronks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden