“Er ligt écht een deken van landbouwgif over het platteland van Nederland”

Interessant? Deel het artikel

landbouwgif spuiten
@Meten=Weten

“Landbouwgif ligt als een deken over het platteland. Het is echt zo erg als we vermoedden”, zegt het burgerinitiatief Meten=Weten uit het Drentse Westerveld, het dorp dat ook jaarlijkse diverse deelnemers naar de Stöppelhaene-optocht stuurt. Ze luiden de alarmbellen om nog meer ziektes als Parkinson te voorkomen. Lelieteelt – dat je in Salland ondermeer tussen Raalte en Mariënheem aantreft – is het ergste veroorzaker.

Meten=Weten liet 87 monsters analyseren en vond 132 verschillende bestrijdingsmiddelen. Alle meetgegevens zijn verwerkt en vanuit een helikopterview met elkaar in een groter verband gebracht. De belangrijkste conclusie is: Er ligt écht een deken van landbouwgif over Nederland. Een radicale omslag is nodig!

“Na meer dan vijftien jaar overlast van intensief bespoten sierteelten (met de lelieteelt als giftige uitschieter) en een er-is-niets-aan-de-handhouding van de overheid, besloten wij als inwoners van de gemeente Westerveld in december 2018 zelf monsters in onze leefomgeving te nemen en te laten onderzoeken op pesticiden.” Dat was het begin van het burgerinitiatief Meten=Weten. Inmiddels heeft Meten=Weten 87 monsters genomen uit o.a. (moes)tuinen, natuurgebieden, akkerranden, volggewas, oppervlaktewater, compostbulten, bodem, mest, en lucht en die in diverse onafhankelijke laboratoria laten onderzoeken op aanwezigheid van pesticiden. In de monsters werden 132 verschillende bestrijdingsmiddelen, biociden en hun metabolieten aangetroffen.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek van Meten=Weten:

  • Er ligt écht een deken van landbouwgif over Nederland. In alle monsters zijn pesticiden aangetroffen.

  • Pesticiden verspreiden zich (veel) verder dan de akker waarop gespoten is.

Uit het onderzoek blijkt dat er drie groepen pesticiden te onderscheiden zijn: een groep die niet buiten de akker teruggevonden wordt, een groep die zich tot ongeveer 1 km van de akker verspreidt en tenslotte een groep vluchtige stoffen die tot diep in natuurgebieden is aangetroffen.

“Deze ontdekking heeft vergaande consequenties en toont aan dat het huidige beleid voor de toelating en het gebruik van bestrijdingsmiddelen radicaal moet veranderen om mens en natuur te beschermen.”

Meten=Weten roept de overheid daarom op om met kracht werk te maken van het afbouwen van het gebruik van pesticiden, toelating afhankelijk te maken van verspreiding, spuitvrije zones in een straal van 1 km rond woningen en natuur in te stellen, en onderzoek te doen naar de risico’s voor mens en natuur van chronische blootstelling aan cocktails van bestrijdingsmiddelen.

Meer informatie:

– de publiekssamenvatting

– het rapport ‘Onderzoek verspreiding bestrijdingsmiddelen

Salland

In Salland hebben de gemeente Olst-Wijhe en het Waterschap inmiddels besloten roundop te verbieden op gronden waar ze eigenaar over zijn. De gemeente Raalte ziet niks in zo’n verbod. Pachters van grootgrondeigenaar IJssellandschap mogen ook gerust blijven spuiten. Die houding doet wel wat denken aan de Netflix-film Don’t look up: kijk niet naar boven naar de komeet die de aarde dreigt te vernietigen. Als je niet kijkt, zie je het niet, is het er niet.
De hersenstichting zegt onomwonden dat Parkinson veel vaker voorkomt op het platteland en wijst daarmee naar landbouwgif.

Frankrijk

In Frankrijk is Parkinson uitgeroepen tot beroepsziekte bij boeren. 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over ““Er ligt écht een deken van landbouwgif over het platteland van Nederland””

  1. Avatar

    Het Raalter gemeentebestuur en een raadsmeerderheid heeft inderdaad geen enkele moeite met het gebruik van landbouwgiffen en weigert zelfs het gebruik ervan aan banden te leggen. Er is jammer genoeg maar één partij die zich daadwerkelijk inzet voor het verbieden/beperken ervan en dat is GroenLinks. Onze burgemeester echter, jawel ook van GroenLinks, zwijgt hierover liever. Hij is blijkbaar meer voorstander van het pappen en nathouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.