Dominique Doedens: waar de energietransitie naar toe gaat weten we niet, daarom moeten we vooral experimenteren

Een accu bij ieder zonnepark, dat zou zo maar eens een grote sprong voorwaarts kunnen zijn voor het probleem van en overvol energienet. Maar of het dé oplossing is? “We zitten midden in de energietransitie dus we moeten het voorlopig vooral hebben van experimenten” stelt Dominique Doedens van Escozon uit Heeten.

Interessant? Deel het artikel

torenallee zonnepark wijheseweg endona @eigen foto
Foto: Endona Energiecooperatie

Escozon ondersteunt lokale en regionale groene innovaties op gebied van opwekken en opslag van energie en is onder andere betrokken bij Endona dat in Heeten en Raalte zonneparken heeft . Escozon en Endona zijn ook betrokken bij diverse experimenten. Zo was er al het onderzoek naar een slimme verdeling van energie in een woonwijk, waarbij zelf opgewekte energie eerst in de wijk verdeeld werd voordat het teruggeleverd werd op het net. Er staat ook een proef aan te komen waarbij thuisbatterij, elektrische auto en de energieprijs per uur gekoppeld gaan worden.

Landelijk zijn er ideeën verplicht te stellen nieuwe zonnevelden van opslagcapaciteit voor stroom  te voorzien. Maar is dat verstandig? Doedens legt dan vooral eerst de nadruk op dat we midden in een transitie zitten, per definitie een fase van chaos en onzekerheden. Er is nog veel niet ontdekt en we weten eigenlijk niet goed wat de toekomst ons gaat bieden. Je hebt experimenten nodig om aan nieuwe kennis te komen, dus alleen al daarom staat hij zeker niet negatief tegenover de accu. “Maar bedenk wel dat je heel grote accu’s nodig hebt en dat je daar tot op heden grondstoffen voor nodig hebt die eindig zijn.”

Rekenvoorbeeldje: “Stel dat je de dagcapaciteit van een zonnepark met een productie van bijvoorbeeld 10.000 kWh wil opslaan. Dan heb je meerdere zeecontainers met batterijen nodig. Een batterij van een paar megawatt kost al snel een miljoen. Ik zeg niet dat je dan geen businessmodel meer hebt, maar je moet wel rekening met die extra kosten houden. Als de overheid opslag verplicht gaat stellen, zal ze daar via de subsidieregelingen ook aan mee moeten gaan betalen, net als dat ze dat uiteindelijk ook doen bij het landschappelijk aankleden van een zonnepark.”

“Daar waar we kunnen, willen we graag meewerken aan de transitie. Nu is het zo dat er piekmomenten in de productie zijn op bijvoorbeeld momenten dat de zon volop schijnt. Je hebt dan én heel veel productie én juist minder stroom nodig. De grote centrales in ons land zijn log om daar soepel mee om te gaan. Op den duur zijn die ook niet meer nodig. Maar of we dan voor zon en wind, stroom of waterstof gaan, daar heb je juist die experimenten voor nodig. Ik las laatst zelfs over een geslaagde proef om stroom via de ruimte te verzenden. Vergelijk dat maar met telefonie. Ineens kon je draadloos bellen, maar in het begin hadden we niet gedacht dat je internet zo maar draadloos via je telefoon kon gebruiken. Misschien gaat dat met energie ook wel zo.”

De energietransitie gaat met hobbels. “Iedere transitie doet hier en daar soms een beetje pijn. Maar aan het eind ervan kijken we vast tevreden terug. Die energie via de ether, als dat een keer slaagt in de wetenschap dat we een zon hebben die altijd ergens op de aarde schijnt en dat die iedere dag 8000 keer de hoeveelheid stroom levert die de hele aarde op een dag verbruikt, dan zijn we er toch? Dat zal nog wel honderd jaar duren overigens. Gaan wij dus niet meer meemaken.

Maar laten we onze verantwoordelijkheid nemen en er dan maar voor zorgen dat er tegen die tijd nog een leefbare aarde is.”

Website EscoZon

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden