Diss’n van Roerink: De leerling tegelzetter en zijn Metallica  

Luttenberger Diss'n van Roerink schrijft prachtige columns over zijn lange lever als tegelzetter in de bouw.

Interessant? Deel het artikel

dissn 240511 seks voor de Buch

Op verzoek van de werkgever ooit een cursus leermeester gevolgd. Dit in een fase dat we al wel serieuzer waren en deze cursus met succes werd afgerond. En met meerdere van die leerlingen was het vaak een feestje. Zoals deze Leerjongen 1:

In 1991 werd bij Nefit Deventer een nieuw hoofdkantoor gebouwd. Er zat me toch een partij tegelwerk in! We hadden in die tijd een leerling uit Nijverdal bij ons die tot het jaar 2000 is gebleven. Daarna vertrokken naar Ten Cate Nijverdal. Letterlijk naast zijn deur en in 3 ploegendienst kon hij meer verdienen. Jammer. Goeie jongen. Naar nu terug naar 1991.

(lees verder onder afbeelding)

Nonchalante mannelijkheid

Hij had nogal lang haar waar de werkgever niet zo blij mee was. Het maakte mij niet uit, in eerdere jaren zelf ook lange haren gehad. De werkgever vond, als we bij klanten kwamen die een hekel aan lang haar hebben, dit een probleem was. Ik ben en was vooral in die tijd nogal qua gewicht goed aan de maat en gaf de werkgever de reactie hierop van als er klanten zijn die een hekel hebben aan gezette mensen, hebben we dan geen probleem. Volgens hem was dit geen vergelijking. Als we op karwei gingen deed hij het haar in een staartje en met een pet op was het best om aan te zien.

(lees verder onder afbeelding)

dissn man met staart

Hervormd

In die jaren samen met deze leerjongen/tegelzetter hebben we veel voor een bouwbedrijf gewerkt uit Rijssen waar de meeste mensen best wel gelovig waren. Verder niks mis mee, alleen werd mijn maatje wel erg aan en nagekeken vooral om zijn lange haren. Uiteindelijk ging het om het tegelwerk en niet om iemands uiterlijk. Op grotere bouwwerken van dit bouwbedrijf waren er gescheiden bouwketen. Een voor hun zelf en de ander voor de onderaannemers. En dan kreeg je niet de mooiste en schoonste keet…

Ontstemd

Voor hetzelfde bouwbedrijf moesten mijn maatje en ik het hoofdkantoor betegelen. Na binnen alles betegeld te hebben moest er rondom het gebouw alles met vloertegels betegeld worden. We kregen hulp van een opperman van het bouwbedrijf die ons van specie en tegels voorzag. Hij kwam uit een naburig dorp met dezelfde gelovige principes. Het was in de jaren dat “Seks voor de Buch” met ruim een half miljoen kijkers s avonds later op de avond hoge ogen gooide. Toen mien langharig maatje vroeg of de opperman : “Heb ie gisteroamond “Seks voor de Buch”” nogge zienne” ? Hij keek naar boven met de uitspraak uitspraak : “De wereld is helemaal kapot”…

Weekend

Op de vrijdagmiddag hoefde ik hem niet thuis te brengen. Dan wilde hij het liefst regelrecht naar zijn stamkroeg. Na een feestje van de zaak waar we hun vaak mee namen brachten we zijn vriendin netjes naar huis. Vlak voor we bij hun huis waren zei hij tegen zijn vriendin dat hij nog even in de auto bleef zitten en uitstapte bij zijn stam kroeggie. Meestal was zijn vriendin hier niet blij mee maar volgens ons had ze nog andere plannen..

Hardrock

Maar die jongen was in die tijd helemaal bezeten van Metallica. Een band waarvan ik al weleens het nummer “Master of Puppets”. https://youtu.be/xnKhsTXoKCI  van had gehoord. Maar daar was het ook wel bij gebleven. Maar dat veranderde snel. Het was het jaar dat hun “Black Album” uitkwam. Als we door de week aan het tegelzetten waren, luisterden we vrolijk naar de radio. Maar op zijn verzoek als we op de vrijdag alles van de afgelopen week gingen invoegen nam hij opgenomen muziekcassettes van Metallica mee en was het vrijdag “Metallica”’ dag i.p.v. piratenmuziek dag (Lekker man).  De bedoeling van een leermeester is om de leerjongen wat te leren over het vak tegelzetten, maar we kregen er ook iets voor terug. We kregen les via de leerjongen van de  muziek van Metallica en ben nog steeds fan. Zijn ultieme Metallica nummer 1 was “One”.  https://youtu.be/Favl3kzWejA. En laat dit ook nou net de nummer 1 zijn van de afgelopen 3 edities zijn van de Luttenberg Top 700.

(lees verder onder afbeelding)

dissn metallica

Luttenberg Top 700

16 t/m 20 augustus 2024 een nieuwe editie (de vierde) van de Luttenberg Top 700.

Dank Remco dat je me hier mee hebt besmet ! Mien favoriete nummer is nog altijd “For whom the bells tolls” en dan de live versie met Cliff Burton . Volgende column meer belevenissen met dizze hardrocker.

 

top 700 luttenberg muziek logo

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Plaatnportret: Legs van ZZ Top

Lees verder »