Belangrijke uitspraak: Milieubewuste mensen kunnen verbod op gebruik van gifstoffen bij de Rechtbank afdwingen

Interessant? Deel het artikel

210624JanO
© Jan Overesch

Door een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland is de inzet van bestrijdingsmiddelen in de omgeving van Natura 2000 gebieden voortaan taboe zonder vergunning Wet natuurbescherming. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de landbouw en alle teelten die een negatieve invloed kunnen hebben op Natura 2000-gebieden zoals de Sallandse Heuvelrug, Boetelerveld, Lemelerberg, enz.

Door Jan Overesch

 

 

 

 

 

Aanleiding

Gif dat gebruikt wordt in de lelieteelt, is doorgedrongen tot in Drentse natuurgebieden, in groenten uit moestuinen en in babyluiers. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van Meten=Weten en Natuurmonumenten. Dat zal in Salland en de Vechtstreek niet anders zijn.

Aangescherpte procedures

Telers moeten genoemde vergunning aanvragen voor drainage of het gebruiken van bestrijdingsmiddelen, zo heeft de rechter bepaald. Voorafgaand aan zulke bedrijfsactiviteiten moeten telers wetenschappelijk (laten) vaststellen dat de activiteit geen bijdrage levert aan de aantasting van het zogenoemde Natura 2000-gebied (beschermd natuurgebied). Zonder die zekerheid mag de overheid geen toestemming verlenen. De lokale afdeling van Milieudefensie in Westerveld had de provincie om handhaving gevraagd toen telers zonder vergunning Wet natuurbescherming een stuk land inrichtten voor lelieteelt. De provincie vond dat hiervoor geen vergunning nodig is en wees het verzoek af.

Belang van natuur

Dit zou onder andere kunnen gelden voor intensieve teelten als de lelie, uien, aardappelen aardbeienteelt die zwaar worden bespoten, en een enorme vervuiling met zich mee brengen. Elke vereniging of stichting die opkomt voor de belangen van de natuur kan de Sallandse overheid nu dwingen om handhavend op te treden tegen telers die zonder vergunning bestrijdingsmiddelen gebruiken of verdroging veroorzaken bij beschermde natuurgebieden.

De zorg voor het milieu en onze kinds- kinderen

Deze manier van landbouw geeft een enorme vervuiling van lucht, bodem en drinkwater. Ook loopt de biodiversiteit met sprongen terug. Denk aan akker en weidevogels, insecten, vlinders, zoogdieren en kruidige vegetaties. Het is natuurlijk wel triest dat een rechter deze maatregelen moet afdwingen in plaats van dat onze regering hier al lang werk van had gemaakt.

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *