Door een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland is de inzet van bestrijdingsmiddelen in de omgeving van Natura 2000 gebieden voortaan taboe zonder vergunning Wet natuurbescherming. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de landbouw en alle teelten die een negatieve invloed kunnen hebben op Natura 2000-gebieden zoals de Sallandse Heuvelrug, Boetelerveld, Lemelerberg, enz.
Aanleiding
Gif dat gebruikt wordt in de lelieteelt, is doorgedrongen tot in Drentse natuurgebieden, in groenten uit moestuinen en in babyluiers. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van Meten=Weten en Natuurmonumenten. Dat zal in Salland en de Vechtstreek niet anders zijn.
Aangescherpte procedures
Telers moeten genoemde vergunning aanvragen voor drainage of het gebruiken van bestrijdingsmiddelen, zo heeft de rechter bepaald. Voorafgaand aan zulke bedrijfsactiviteiten moeten telers wetenschappelijk (laten) vaststellen dat de activiteit geen bijdrage levert aan de aantasting van het zogenoemde Natura 2000-gebied (beschermd natuurgebied). Zonder die zekerheid mag de overheid geen toestemming verlenen. De lokale afdeling van Milieudefensie in Westerveld had de provincie om handhaving gevraagd toen telers zonder vergunning Wet natuurbescherming een stuk land inrichtten voor lelieteelt. De provincie vond dat hiervoor geen vergunning nodig is en wees het verzoek af.
Belang van natuur
Dit zou onder andere kunnen gelden voor intensieve teelten als de lelie, uien, aardappelen aardbeienteelt die zwaar worden bespoten, en een enorme vervuiling met zich mee brengen. Elke vereniging of stichting die opkomt voor de belangen van de natuur kan de Sallandse overheid nu dwingen om handhavend op te treden tegen telers die zonder vergunning bestrijdingsmiddelen gebruiken of verdroging veroorzaken bij beschermde natuurgebieden.
De zorg voor het milieu en onze kinds- kinderen
Deze manier van landbouw geeft een enorme vervuiling van lucht, bodem en drinkwater. Ook loopt de biodiversiteit met sprongen terug. Denk aan akker en weidevogels, insecten, vlinders, zoogdieren en kruidige vegetaties. Het is natuurlijk wel triest dat een rechter deze maatregelen moet afdwingen in plaats van dat onze regering hier al lang werk van had gemaakt.