‘GAANDEWEG’ is een expositie van Willeke Klaassen en Sandra Steen Deze kunstenaars vinden elkaar in speelse vormen en bijzondere materialen, geïnspireerd door de natuur. Door te experimenteren met materialen ontvouwt het werk zich ‘gaandeweg’.
Klaassen laat in haar werk de natuur op textiel materialiseren, door print en borduurwerk in vele lagen te verwerken in wandobjecten. Steen toont tijdens deze expositie diverse werken van papier. De grilligheid van deze kunstwerken sluit naadloos aan bij de natuurlijke omgeving van De Duursche Waarden.
(lees verder onder afbeelding)
Willeke Klaassen
Textiel, draad, zijde, wol en gevonden objecten zijn de uitgekozen materialen van Willeke Klaassen (’t Harde, 1964). Hiermee vormt zij een wereld van mogelijkheden die ze graag met anderen deelt.
Van jongs af aan interesseerde Klaassen zich al voor textiel als medium. Van borduren, haken en breien, geleerd van haar moeder, tot de Bachelor opleiding in Embroidered Textiles in Londen (2002-2008) en de opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving aan de ArtEZ in Zwolle, (2015-2017).
De kunstenaar onderzoekt ruimte en vorm en kijkt wat het materiaal kan betekenen. Daarbij maakt ze een verbinding met wat ze om haar heen ziet. Zoals een mogelijkheid tot een verlenging van iets dat er altijd al was. Een oud, onopgemerkt leven op dezelfde plek in de natuur; zo mooi. Belofte van leven, schoonheid van vergankelijkheid tot een echo die ontroert.
Klaassen vat haar ervaringen in stof, door het componeren en maken van een botanische print. Dit wordt een eerste laag voor een geborduurd schilderij.
(lees verder onder afbeelding)
Sandra Steen
Sandra Steen is geboren in 1972 en opgegroeid in Kampen. Tegenwoordig woont zij met haar gezin in het bos vlakbij Epe.
Sandra volgde de lerarenopleiding tekenen en schilderen en vervolgens de opleiding tot interieurontwerper aan de kunstacademie. Daarnaast ontdekte zij een passie voor dansimprovisatie, wat haar vrijer maakte in haar manier van werken.
Na 15 jaar als interieurontwerper te hebben gewerkt, kreeg de wens om autonoom te werken de overhand. In 2010 betrok ze een atelier in DOAS in Zwolle, waar zij zich met veel enthousiasme heeft ontwikkeld tot autonoom beeldend kunstenaar en dansdocent.
Dans en beeldende kunst liggen voor Sandra heel dicht bij elkaar. Door de jaren heen is deze wisselwerking steeds duidelijker geworden. Dansimprovisatie heeft haar geleerd in haar beeldend werk open te staan voor nieuwe impulsen en toevallige gebeurtenissen.
De inspiratie vindt zij dichtbij huis: het bos in Epe waar zij woont levert enorm veel vormen, kleuren, licht, structuren, texturen en materialen om haar werk op te baseren.
Het gekozen thema krijgt middels ‘gestuurd toeval’ vorm. Vanuit het materiaal start de improvisatie in haar beeldend werk. Sandra volgt dat wat zich aandient tijdens het maakproces en stuurt het bij om zo de balans te vinden tussen de vrijheid van het toeval en het bereiken van het gewenste beeld.
Dit spel en de verbeelding leiden tot abstracte werken. Sandra vindt het belangrijk dat de objecten en schilderingen uitnodigen om er naar te blijven kijken en er steeds iets nieuws in te ontdekken. Een gelijkenis, verschillende lagen, betekenissen en details.
De papieren objecten in deze expositie in Den Nul zijn ontstaan vanuit de voorkeur om materialen te hergebruiken. Van oud papier, karton en verpakkingsmateriaal maakte Sandra papierpulp om de objecten mee te creëren.
Onder andere prachtige macrofoto’s van zaden, maar bijvoorbeeld ook de textuur van schors hebben geleid tot deze diversiteit aan vormen.
(lees verder onder afbeelding)
Waar
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
Olst
Openingstijden
Van 10-17 uur
Looptijd expositie
Van 13 augustus t/m 10 november 2024
Meet & Greet
Je kunt de kunstenaars persoonlijk ontmoeten op zaterdag 31 augustus van 14.00 – 16.00 uur