FNV in Salland na 111 jaar nog steeds springlevend, ook al is de lokale afdeling opgeheven

De Sallandse mentaliteit van elkaar verder helpen komt duidelijk terug in het boek Bie de Bond, constateert burgemeester Martijn Dadema. Het boek werd zaterdag gepresenteerd.

Interessant? Deel het artikel

fnv bond klein douwel van der sligte 230319
Gerard Klein Douwel en Ben van der Sligte krijgen hoge FNV-onderscheiding bij het opheffen van de afdeling

FNV Salland is zaterdag als afdeling opgehouden te bestaan, maar de FNV zelf bepaald niet en ook het regionale Sallandse karakter zal hier blijven bestaan. Er worden zelfs weer veel leden ingeschreven, of zoals Ruben de Beuze het in het boek ‘Bie de Bond’ zegt: De FNV laat in deze tijden zien hoe belangrijk een bond is, dan moeten er ook mensen lid van zijn, anders is er niemand dat dat belangrijke werk doet.

Ruben is een van de ongeveer 25 mensen die in het boek vertellen over hun vakbondsverleden. Ruben uit Raalte is net als Aafke en Bram van Rossen uit Olst voorbeeld in het boek van de jonge aanwas van de bond. Ze zijn niet eens zo zeer lid vanwege de acties, maar vanwege de solidariteit. Volgens Dadema herkent zich daar de Sallander in. “De lokale afdeling in Salland kan dan na vandaag zijn opgeheven, dat Sallandse gevoel van er zijn voor elkaar als dat nodig is, zal blijven bestaan!” Ook als de Sallandse FNV onder het netwerk Deventer gaat vallen en opgaat in Lokaal FNV Zuid-West-Overijsel.

Mooie verhalen, staan er in ‘Bie de bond – 111 jaar vakbeweging in Salland’.
– Dat ze destijds voor de oprichting naar de bisschop in Utrecht moesten voor toestemming, omdat de pastoor er in Salland niet aan wilde, maar dat je die hele reis naar Utrecht wel moest aandurven. Met toestemming van de bischop was de pastoor overigens ook gauw om.
– Hoe kaderleden met ruim een half miljoen aan vakantiegeld in de aktetas van Amsterdam naar Salland gingen om het hier uit te delen.
– En hoe mensen die wél wilden (of van hun vader moesten) werken toen de FNV Meester in Wijhe platlegde, zich in de kofferbak van de auto van hun vader ongezien naar het werk lieten brengen.

Bij de opheffingsvergadering annex boekpresentatie in het onderkomen van de Historische Vereniging in zaal Tivoli van de Landstede was ook Gerben van der Meulen, lid van het FNV-landelijke bestuur, aanwezig. Om samen met Dadema het eerste boek in ontvangst te nemen, maar vooral ook om Ben van der Sligte en Gerard Klein Douwel in het zonnetje te zetten. Ze werden gehuldigd met een hoge FNV-onderscheiding wegens minstens zestig jaar lidmaatschap, waarvan het grootste deel als actief kaderlid. Samen met regiobestuurder Hans Hupkes en eindredacteur Peter Beekman zaten zij ook in het redactieteam van het boek dat door Harrie Kiekebosch is geschreven.

De bond was in den beginne een bond van samen een fonds aanleggen om dure kolen te kunnen betalen, een toneelvereniging opzetten en zorgen voor bakkers en slagers waar je als bondslid met voordeel kon kopen. Later werd het een broodnodige actiemachine om rechten af te dwingen. De huidige tijden zeggen dat een bond nog steeds hard nodig is om werknemers te beschermen tegen werkgevers die het vooral om de centen is te doen en de werknemer als middel zien. Kijk ook recent hoe de bond actie heeft moeten ondernemen tegen de schandalige huisvesting van Polen in Recreatiepark Old Heino, die daar neerstreken om met heel bedenkelijke contracten te werken bij het distributiecentrum van Jumbo, zodat wij onze boodschappen zo goedkoop mogelijk kunnen halen en de eigenaren er schathemeltje rijk van kunnen worden.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *