Yucca stekken

Wij hadden een yucca in huis. Deze plant werd op een gegeven moment zo groot dat hij ook een hoop licht wegnam. Maar hoe snoei je zo'n plant?

Interessant? Deel het artikel

yucca

Bij ons in de woonkamer stond een yucca. Een plant die we ooit gekocht hadden en een mooi plekje kreeg op de vensterbank. Het was een sterke plant. De plant kreeg zeer onregelmatig water, waarbij de potgrond meer dan eens kurkdroog werd. Daarbij stond hij gezellig uit te kijken op het oosten en had hij in de winter warme voeten dankzij de verwarming onder de vensterbank. De yucca groeide er wel bij. Hij groeide zo goed dat hij een grotere pot nodig had. De grootste die we in huis hadden.

Te klein of te groot?

Na een tijdje werd die pot ook te klein. Of misschien moet ik het anders zeggen: de plant werd te groot. Hij was inmiddels doorgegroeid tot aan het plafond. We hadden e plant ook nooit gesnoeid of anderszins in toom gehouden. Het resultaat was een monster van een plant die zowat het halve raam bedekte.
Nu weet iedereen met een beetje groene vingers dat je een plant af en toe moet draaien, zodat hij mooi recht blijft groeien. Daar waren wij, door het formaat van de plant, op een gegeven moment mee gestopt. Hierdoor leunde de plant zwaar tegen het raam aan. Het glas in het raam was het enige dat de yucca ervan weerhield om om te vallen. Op zijn beurt hield de yucca het raam tegen om wat meer zonlicht door te laten.

Van groot naar klein

Hoog tijd dus om de plant te stekken. We knipten verschillende stukken van de plant af en stopten die in een pot met verse potgrond. Goed water geven en na een tijdje merkten we dat de stekjes begonnen te groeien. We hebben momenteel twee potten met yucca-stekken staan. Eentje op de eettafel en de andere in de vensterbank, op dezelfde plek waar de enorme yucca ooit stond.
De enorme yucca weg doen vonden we zonde, maar hem houden wilden we ook niet meer. Nu we weer meer licht in huis hadden, wilden we dat niet meer kwijt. Gelukkig hebben vrienden van ons de plant geadopteerd. Na nog wat snoeibeurten is het gelukt om de plant van ons huis naar die van hen te vervoeren. Daar heeft hij nu een mooi plekje gekregen.

Op de foto de yucca voordat hij gesnoeid werd.

Lees hier de andere reflecties van Liesbeth.
Bezoek ook haar website.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.