Verkeerd ingesprongen

Ik werd onlangs herinnerd aan een probleem met alinea inspringen bij het manuscript van Mozaïek van Geluk. Ik gebruikte hierbij een template.

Interessant? Deel het artikel

inspringen
Het in eigen beheer uitgeven van een boek is meer dan een manuscript digitaal naar de drukker sturen. Daar werd ik onlangs weer op gewezen door een herinnering op facebook. Voor het manuscript van mijn boek Mozaïek van Geluk had ik destijds een template gedownload. Hierin was de opmaak van het document al zodanig ingesteld dat het geschikt was om gedrukt te worden in het door mij gekozen boekformaat. Ik moest alleen de colofonpagina invullen, waar ik overigens ook het een en ander bij typte. En natuurlijk het verhaal zelf in de template plaatsen. Dat was toen al geschreven en had meerdere redactierondes gehad, dus dat was een kwestie van kopiëren en plakken. Dat ze bij MijnBestseller, waar Mozaïek van Geluk is uitgegeven werken met Microsoft Office en dat ik thuis Open Office gebruik zal niet hebben geholpen bij het probleem dat ik toen ondervond.

Verkeerd ingesprongen

Ik had namelijk bij het template ingesteld dat elke eerste regel van een alinea iets inspringt, behalve aan het begin van een hoofdstuk of na een witregel. Dit ging allemaal goed. Totdat ik een paar hoofdstukken ging verplaatsen. De opmaak van inspringen ging daarbij verloren, maar dat wist ik op te lossen. Dacht ik.
Want bij het eerste hoofdstuk springt van de eerste alinea ELKE regel in behalve de eerste. Via het kopje Alinea in het menu van Open Office Writer zag ik dat die eerste alinea een insprong had van -0.76 cm. Iets dat ik naar mijn weten niet zelf heb ingesteld en dat ook niet in de template zat. Bij alle volgende alinea’s van dat hoofdstuk gaat het wel goed. Hoe moest ik dat nu oplossen? Ik probeerde een aantal dingen uit. Uiteraard wel nadat ik het originele bestand op twee apparaten had opgeslagen. Voor het geval dat.

Uitproberen

Wat ik probeerde:
  • De template opnieuw downloaden;
  • De tekst knippen en opnieuw plakken, al dan niet zonder opmaak;
  • De tekst opnieuw intypen;
  • De tekst kopiëren naar een ander document, opmaak goed instellen en dan weer terug plakken.

Soms hielp dit en zag alles er uit zoals de rest van het document. Maar telkens wanneer ik het programma afsloot en daarna het document opnieuw opende, was de opmaak wéér verkeerd. Ten einde raad vroeg ik advies aan mijn schrijfcollega’s op facebook. Met wat hulp en tips van hen wist ik uiteindelijk de opmaak van die ene alinea weer te krijgen zoals gewenst. Het is een hele puzzel geweest, waarbij ik ook wat heb geleerd over secties en stijlen. Wie weet komt dat nog eens van pas.

 

Lees hier de andere reflecties van Liesbeth.
Bezoek ook haar website.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.