’t Natuurlijk Huus: Ont- spullen

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over ont- spullen.

Interessant? Deel het artikel

Agnes Heethaar
Agnes Heethaar

Doordat het weer kouder aan het worden is, trekken we meer naar binnen. De natuur bereidt zich voor op de winterrust en ook wij maken die voorbereiding.

Een mooi moment om onze spullen eens onder de loep te nemen.

Zo ongemerkt verzamelen we heel wat spullen in ons huis die we mogelijk helemaal niet nodig hebben en ook niet gebruiken. Alles wat ruimte inneemt zonder functie, staat eigenlijk in de weg. Heerlijk om er eens met een kritisch oog naar te kijken en heel veel spullen weg te doen. Het kan naar de kringloop waardoor anderen die het wel kunnen gebruiken daarvoor geen nieuwe spullen hoeven te kopen. Dat scheelt weer in de productie en dus op de belasting op de natuur.

(lees verder onder afbeelding)

Toen we nu alweer vijftien jaar geleden naar ’t Natuurlijk Huus verhuisden, was onze stelregel dat er alleen maar spullen mee zouden gaan die we gebruikten. Er is heel veel weggegaan, weggegeven en naar de kringloop gebracht. Dat gaf een heerlijk opgeruimd gevoel.

Met de inrichting van ons huis wilden we ons ook door het huis laten beperken in opbergruimte. Zo hadden we maar meer een kleine zolder. Deze noodzaakte ons alleen maar dat op te slaan wat we ook op bepaalde momenten nodig hadden. We stellen onszelf de regel dat al het andere dat we niet meer nodig hadden, altijd direct weggeven of naar de kringloop zou gaan.
Ook de kastruimte in de keuken was afgemeten. Geen groot keukenmeubilair waar je heerlijk van alles kunt stallen. Nee, gewoon voldoende ruimte voor de pannen en ander kookgerei en voor het opbergen van voedingsmiddelen. Daar moesten we het mee doen.

Na vijftien jaar blijkt toch dat met die regel wel iets gesjoemeld is.
Vanuit huis heb ik meegekregen om niet zomaar alles weg te doen. Mijn moeder die de tweede wereldoorlog had meegemaakt, hield altijd rekening met een noodsituatie. Je wist maar nooit of je het misschien nog eens nodig kon hebben.

Dat betekent bijvoorbeeld dat ik heel wat potjes heb verzameld voor het inmaken van jam, chutney en zoetzuur. Maar ik heb er veel te veel verzameld. Na het seizoen ga ik de opbergruimte langs om de mooiste potjes te bewaren en de rest weg te geven of naar de glasbak te brengen. Op zolder staan ook nog drie planken vol met potjes. Een plank is gevuld met potjes van mijn broer die er helaas niet meer is. Het geeft ook nog een goede herinnering aan hem. Ik vind het moeilijk om dit weg te doen, maar ga het dit jaar toch maar eens doen.

(lees verder onder afbeelding)

De wisseling van de seizoenen helpt heel goed om schoon schip te maken.
Daarmee maak je beschikbaar wat hergebruikt kan worden.
En het geeft jezelf weer extra ruimte in huis.
Wedden dat je er helemaal niks aan mist?

Overzicht data Overshoot Day

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden