Startschot voor groot bestrijdingsmiddelen onderzoek Meten=Weten

De vereniging Meten=Weten heeft de laatste jaren al veel grensverleggende metingen uitgevoerd in gebieden met intensieve sierteelt zowel in Drenthe als daarbuiten. Daardoor is meer inzicht gekregen in de verspreiding van bestrijdingsmiddelen in de natuur en de directe leefomgeving van omwonenden.

Interessant? Deel het artikel

Meten is weten

Meten=Weten begint met een groot vervolgonderzoek om de verspreiding van bestrijdingsmiddelen in natuur en woonomgeving beter in kaart te brengen. Met een forse donatie van €40.000 van de Fred-Foundation kan alvast begonnen worden met een deel van het ambitieuze project “Schone Sier”.

De vereniging Meten=Weten heeft de laatste jaren al veel grensverleggende metingen uitgevoerd in gebieden met intensieve sierteelt zowel in Drenthe als daarbuiten. Daardoor is meer inzicht gekregen in de verspreiding van bestrijdingsmiddelen in de natuur en de directe leefomgeving van omwonenden. Met dit nieuwe project wil het Drentse burgerinitiatief nog meer kennis verwerven en daarmee overheden aansporen de gezondheid van burgers en de biodiversiteit afdoende te beschermen.

Nieuwe metingen

Dit nieuwe project brengt de belasting van bestrijdingsmiddelen bij scholen, omwonenden en natuur beter in kaart door middel van continue luchtmetingen op verschillende plekken bij natuurgebieden en woonwijken. Verder worden er monsters genomen van vegetatie en ecologisch verbouwde gewassen uit particuliere tuinen. Ook worden bloemenstroken langs akkerranden van intensieve teelten onderzocht. Dit om inzicht te krijgen in de hoeveelheid pesticiden die door drift, verwaaiing en opname uit de bodem in de bloemen terecht is gekomen en in de risico’s voor insecten.

Ontstaan

Meten=Weten is een burgerinitiatief dat begon in 2018 uit zorg van omwonenden over de grote hoeveelheid pesticiden die in de sierteelt gebruikt worden. In Drenthe is al meer dan 20 jaar verzet tegen de explosieve groei van deze teelten, met lelies als meest bespoten uitschieter met een gebruik van 114 kg chemische gewasbescherming per hectare. De naam “Schone Sier” is gekozen omdat het onderzoek de verontreiniging door de sierteelt letterlijk onder de loep neemt en zo wil bijdragen aan schone sierteelten zonder pesticiden.
Meten=Weten werkt als citizen science groep samen met wetenschappers van diverse universiteiten, zoals bij het onderzoek naar pesticiden en hartritmestoornissen. “Schone Sier” is 1 mei van start gegaan en zal een jaar duren.
Aanvullende cofinanciering wordt binnenkort bij andere fondsen aangevraagd.

@Meten=Weten

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.