Salland deze Week: en jullie moesten de groeten van HAK hebben

HAK stopt over vier jaar met de verkoop van bespoten groenten. HAK gaat vanaf dan alleen maar meer biologische groenten verkopen. Een prachtige kans voor boeren om over te schakelen.

Interessant? Deel het artikel

@hak 230118

In 2027 moeten alle groenten en peulvruchten die in Nederland voor HAK worden geteeld, biologisch zijn. Het gaat om 85% van het totale volume van HAK. Dit najaar begint de grote omschakeling al met rode bieten. Volgend jaar volgen de zuurkool, boerenkool, spinazie en spruiten. Daar is 3.000 hectare akkerbouwareaal in Nederland voor nodig. Wat een prachtige kans voor Sallandse boeren om over te schakelen!

Salland deze Week ontstaat iedere week vanwege wat we in de mailbox aan ideeën en onderwerpen van jullie binnen krijgen. Ook een onderwerp of artikel? Kom maar op!

“Tien jaar geleden hadden we biologische producten, maar dat deden we ernaast. Dat werkte niet omdat biologisch te veel een exclusief karakter heeft. Daar moeten we vanaf”, vertelt Timo Hoogeboom, CEO van HAK. De fabrikant wil biologisch voor iedereen beschikbaar maken. “Europa en de overheid hebben zich gecommitteerd aan de groei van biologische markt en productie. Er is geen weg terug, maar er moet iets disruptiefs gebeuren om van 4% naar 15% biologische landbouw te gaan en die beweging proberen wij in gang te zetten. En we roepen telers, andere voedselproducenten, supermarkten en de overheid nadrukkelijk op om mee te doen.”

Plofkippen

Timo trekt de vergelijking met plofkippen die per 2023 uit de supermarkten zijn verdwenen na inspanningen van onder meer Wakker Dier. “We moeten naar een situatie toe waarin producten waarvan de werkelijke kosten veel hoger zijn dan waarvoor ze aan de consument worden aangeboden, vervangen worden door duurzamere producten. Daar waar mogelijk moeten we consumenten alleen biologische producten aanbieden. Want duurzaamheid zou eigenlijk geen keuze moeten zijn, maar de standaard. Dat is ook de reden dat wij voor de groenten en peulvruchten die wij in Nederland telen zo snel mogelijk overstappen op biologisch, op die manier hoeft de consument die afweging niet meer te maken.”

“De overheid zal met een sterk plan moeten komen om te zorgen dat het voor telers aantrekkelijk wordt om om te schakelen. Ik denk ook dat er in het kader van het stikstofdossier akkerbouwers zijn die een oplossing nodig hebben. Biologisch kan een goede uitkomst bieden. Maar dan zullen ze aan de ene kant gecompenseerd en beloond moeten worden voor het ondernemersrisico dat ze nemen. Anderzijds hebben ze zekerheid nodig over de afname. En daarom willen we met telers voor vijf jaar of langer afspraken maken, zodat we de schaalvergroting maar ook de kennis en de leereffecten in opbrengst van biologisch kunnen gaan realiseren.”

Weerbare gewassen

Timo noemt deze stap van strategisch belang voor de toekomst van het bedrijf. “We zijn voor onze groenten en peulvruchten afhankelijk van een gezonde bodem en biodiversiteit. Uit een gezonde bodem kunnen ook op lange termijn sterke en weerbare gewassen met voldoende voedingswaarde groeien.”

Andere partijen zouden een voorbeeld aan HAK moeten nemen

Partijen als LTO en FrieslandCampina zouden een goed voorbeeld aan HAK kunnen nemen. LTO laat haar oren altijd hangen naar het grootkapitaal en vervult daarmee een rol ala de rooklobby: papierschuiven en tegenhouden. Dat is rampzalig voor de boeren, maar heel profijtelijk voor de bedrijven die goud geld maken door de boeren juist uit te knijpen met lage marges, zoals FrieslandCampina dat deze week in het blad NieuweOogst nog liet weten. Die handelswijze (en dat weten de economen van FrienslandCampina heel goed) leidt alleen maar tot vertraging want heeft juist heel veel invloed op vraag en aanbod. Bij veel aanbod dalen te prijzen, bijvoorbeeld. En je moet toch ergens beginnen met de transitie. Het eindresultaat is al bekend, de partijen die nu hun geld verdienen met grootschaligheid en landbouwgif proberen dat eindresultaat alleen voor zich uit te schuiven. Ten koste van onze gezondheid en ten kosten van de boeren.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.