Bosk heet de kunstzinnige manifestatie, neergezet door Arcadia waarvan oud Heetenaar Bruno Doedens de artistiek leider is.
Arcadia ziet dat de wereld verandert: het klimaat en de manier waarop mensen met elkaar omgaan, zijn niet meer hoe ze waren. Dat roept vragen op die Arcadia wil onderzoeken. Nog niet eens zo zeer beantwoorden, maar ze op tafel leggen en kijken wat anderen er van vinden. “We stellen vragen die gaan over voorouderschap: ‘Hoe ziet de wereld eruit waarin jij wilt leven? Wat wil je nalaten aan je kinderen en kleinkinderen?’ Wij geloven dat we samen kunnen zorgen voor een mooie(re) wereld. En kunst helpt ons daarbij: om samen te praten, om te leren van elkaar en om samen de schouders eronder te zetten.”
Dat leverde Bosk op: een 100-daags cultureel programma in voorjaar en zomer van 2022; een evenement, gecreëerd door Nederlandse en internationale kunstenaars, dat de zintuigen prikkelde met theater, dans, zang, fotografie, lezingen, discussies, wandelingen, beeldende kunst, literatuur en poëzie. En een wandelend bos, dat op het stationsplein op gang gebracht werd en vervolgens door passanten verder gebracht werd naar een stuk of tien locaties in de binnenstad.
Bosk is ook het boek waar daar verslag van wordt gedaan. Een prachtig boek. Een kijkboek. Een leesboek. Een impressieboek. Een boek dat geen eindverslag is, maar veel meer een tussenstap lijkt want ‘als dit kan, dan kan er meer’. Die zin gebruikte Doedens ook toen tien jaar geleden 150 jaar Overijssels Kanaal gevierd werd met tussen Lemelerveld en Deventer om de vijftig meter een vrijwilliger die een wensballon opliet. Kijken naar het kanaal in plaats van de rug er naar toe omdat je dat nu eenmaal zo doet met grenzen. ‘Als dit kan dan kan er meer’.
Bosk veranderde de binnenstad van Leeuwarden. Niet als je er als passant na een jaar weer eens komt. Maar wel als je deelnemer was. Een plein of een straat veranderde door de bomen. Doedens: Je leert die plekken op verschillende manieren kennen. Het belang van de relatie tussen de sociale en ruimtelijke ordening wordt veel te weinig onderkent. Ons bos ontregelde, veranderde verkeersstromen. Bracht andere gesprekken op gang.
Dan heb je zo ineens een bos in je straat en ga je een bosgesprek aan. Over het belang van het voorkomen van onverschilligheid, over het geven van hoop en het aanmoedigen van moed, het accepteren van het lot van de mensheid en over het belang van vragen stellen.
Arcadia denkt al weer na over het volgende project. Een bosk voor heel Friesland. Intussen mijmer ik over iets als Bosk in Salland en verdwaal op hergeopende kerkepaden van vroeger.