Hoogspanningslijnen in bebouwde kom Raalte gaan ondergronds, mede dankzij bijdrage provincie

Interessant? Deel het artikel

210624GemRaalte

Goed nieuws voor Raalte! De hoogspanningslijnen in Raalte Zuid gaan de grond in. De gemeenteraad ging op 17 juni akkoord met het basisontwerp en de kostenraming van netbeheerder Tennet. Provincie Overijssel financiert een deel van de kosten. Op 23 juni ondertekenden wethouder Wout Wagenmans en gedeputeerde Tijs de Bree de bestuursovereenkomst namens de gemeente en provincie.

Wethouder Wout Wagenmans: “Het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen is al langere tijd een wens van de omwonenden. De werkgroep Kabelvrij Raalte heeft zich jaren voor dit doel ingezet. Er is nu officieel groen licht, mede dankzij de bijdrage van de provincie. Dat betekent dat er gestart kan worden met de voorbereiding van de daadwerkelijke uitvoering.”

Gedeputeerde Tijs de Bree: “Provincie Overijssel vindt het belangrijk bij te dragen aan de ondergrondse verkabeling en daarmee aan een gezonde en veilige leefomgeving. Bovendien biedt deze verkabeling mogelijkheden tot nieuwe ontwikkelingen in het gebied.”

Kostenverdeling

Omdat Raalte een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangewezen tracé heeft, kan het gebruikmaken van een regeling waarbij het Rijk 80% van de kosten betaald. Over de resterende 20% hebben de gemeente en provincie afspraken gemaakt. Provincie Overijssel draagt eenmalig €550.000 bij. Dat betekent een kostenplaatje van €591.800 voor de gemeente Raalte. De kostenraming kent een bandbreedte van 10%. De definitieve bijdrage voor de gemeente wordt op basis van werkelijke kosten bepaald.

Hoe verder?

Nu er akkoord is gegeven op het basisontwerp volgt het opstellen van een detailontwerp. Daarna wordt overgegaan tot uitvoering. De gemeente pakt tegelijkertijd de inrichting van de groenzone onder het westelijke deel van het tracé en de waterbergingsopgave mee. Een win-winsituatie. De invulling wordt samen met de buurt bepaald. De werkgroep Kabelvrij Raalte – bestaande uit omwonenden – heeft al aangegeven graag te willen meedenken.

De voorbereiding en uitvoering zullen enige jaren in beslag nemen. De exacte planning hangt onder andere van de benodigde vergunningen en te doorlopen procedures af. Na de zomervakantie vindt er een informatiebijeenkomst plaats, waarbij de planning nader aan bod komt. Omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.