borstvoeding

Tijdens de negen maanden dat ik borstvoeding geef, kreeg ik veel adviezen die me soms onzeker maakten. En ik had een issue met kunstvoeding.

Interessant? Deel het artikel

Abgepumpte_Muttermilch
Voordat mijn dochter in juli vorig jaar werd geboren, kende ik niemand bij wie de borstvoeding succesvol was verlopen. Doordat ik erg open hierover ben en ook rustig openbaar voed, heb ik gelukkig al verschillende andere dames gesproken/ leren kennen die eveneens borstvoeding (hebben) gegeven. Er is op facebook ook een speciale Nederlandstalige groep rondom dit onderwerp, waar ik veel advies en steun uit haal. Wat dat betreft bof ik dat dit er vandaag de dag allemaal is.

Doen wij het fout?

Want eerlijk, de informatie die ik krijg van anderen kan me soms behoorlijk onzeker maken. Als ik hen moet geloven dan:
  • Slaapt een baby van zo’n drie tot vier maanden oud al hele nachten door. Onze dochter is bijna negen maanden en komt nog bijna iedere nacht één of twee keer voor een voeding.
  • Hoort een baby zo snel mogelijk in het eigen bedje te slapen en alleen dan tellen de dutjes. Hier hebben wij ons zeker niet aan gehouden.
  • Met kunstvoeding en/of een grote papfles kan een baby wel doorslapen. Uit ervaring weet ik dat het zo niet werkt.
  • Je moet een baby niet bij elke huil oppakken. Even laten uithuilen is goed voor de ontwikkeling. Ik heb dat nooit gedaan. Als een baby huilt, heeft ze je nodig.

Het is normaal

Gelukkig horen we van het consultatiebureau en van de orthopedagoog dat wij het heel goed doen als ouders. En ook dat wat onze dochter doet heel normaal babygedrag is. Toch een hele geruststelling. Inmiddels ben ik ook selectiever geworden met waar ik mijn informatie vandaan haal rondom opvoeden en borstvoeding. Voor die laatste is bijvoorbeeld de website borstvoeding.nl een goede betrouwbare bron.

Falen?

Binnenkort vervalt mijn betaalde kolfrecht op het werk. Ik moet dan in mijn eigen tijd gaan kolven. Van te voren had ik nooit verwacht dat ik dit zou halen, maar voor je het weet is het zover. Omdat het mij dan zeker niet meer lukt om voldoende te kolven, krijgt onze dochter nu ook kunstvoeding. Dat voelde eerst als falen. Inmiddels heb ik me erbij neergelegd. Want de combinatie van fulltime borstvoeding geven, vier dagen werken, er in de nacht nog uit moeten en een huishouden runnen (gelukkig helpt mijn man mee), is best zwaar. De kunstvoeding geeft mij wat ademruimte. Mijn eigen gezondheid is immers ook belangrijk.

Lees hier de andere reflecties van Liesbeth.
Bezoek ook haar website.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.