Bie de bond: Stakers en werkwilligen bij Meester. Klaas Stap was actieleider.

Als de prijzen stijgen, gaan de lonen ook omhoog. Die automatische prijs­compensatie wilden werkgevers in 1977 van tafel. Maar daar dacht de FNV anders over. Op 7 februari startte landelijk een reeks speerpuntacties. Zoals bij Meester in Wijhe.

Interessant? Deel het artikel

klaas stap bond
Klaas Stap (midden) als wethouder van Wijhe

Het was de eerste landelijke krachtmeting van de bond om voor alle cao’s die prijscompensatie af te dwingen. Klaas Stap was chef in de grote vleesverwerkende fabriek in Wijhe, maar op dát moment lid van het stakingscomité: ‘Nou, dat heeft er flink ingehakt. Het zorgde toen voor een scheiding in het dorp tussen de stakers en de werkwilligen. We weten nu nog steeds wie er wel wilde werken. Daar kijken we ze niet meer op aan. Maar toen wel. In een lang lint stonden de stakers vanaf het centrum van Wijhe langs de toegangsweg naar Meester. Iedereen die aan het werk ging kon op een striemend fluitconcert rekenen.’

Lokaal FNV Salland heeft zichzelf opgeheven, de afdeling gaat verder onder de vlag van de afdeling Deventer. ‘Bie de bond’ is het afscheidsboek. Hier in Salland publiceert de verschillende verhalen uit het boek.

Het ging ook niet om niets, 4 tot 10 procent loon moest erbij, ‘dus vroegen we natuurlijk om tien. Directeur Piet van de Berg wilde de staking via de rechter voorkomen. Maar hij werd nota bene door de hoge heren van Ahold, waar Meester onderdeel van was, teruggefloten. Je stapt niet naar de rechter tegen je eigen personeel, vonden ze. Toen dreigde Van de Berg alle chefs te ontslaan, maar daar kreeg hij me er ook niet mee onder.’

In kofferbak naar fabriek

Van de 700 personeelsleden deden er 650 mee aan de staking. ‘Die andere vijftig waren werkwillig, veel minder dan we ook maar durfden dromen. Eentje van hen was een jonge knaap die van zijn vader móest werken. Om veilig op het werk te komen bracht zijn vader hem stiekem in de kofferbak van de auto naar de fabriek… Ook het kantoorpersoneel staakte, dat gebeurde bijna nooit. Zelfs de Jehova’s deden mee! De actie was hard, grimmig, maar niemand ging ooit over de schreef. Ik hoefde er geen enkele moeite voor te doen de stakers in toom te houden, ze hadden zichzelf wel in de hand. Er werd vooral veel gezongen.

Als jij nog mooie verhalen weet over de vakbond, kom maar door! info@hierinsalland.nl

We hebben later ook nog wel eens het werk neergelegd. Een keer een dag, een keer halve dag, altijd voor meer loon. Maar deze duurde veertien dagen. Onder leiding van Ruud Beumer hadden we een stakingscomité van tien mensen die alles regelde vanuit het actiecentrum, dat ondergebracht was bij mijn ouders. Wij stencilden iedere dag een stakingskrant. Annie Hunneman en mijn vrouw Agnes waren de hele dag in de weer met broodjes smeren en koffie zetten voor het actiecomité. En wat ik ook wel mooi vond was dat de pastoor van Luttenberg speciaal langs kwam om ons een hart onder riem te steken!’

Heilig geloof in bond

Stap is een en al vakbondsman. Nog steeds. ‘Ik kijk eigenlijk alleen maar naar de VARA. Maar vroeger was dat nog fanatieker. Als ik een koekje kreeg aangeboden nam ik dat alleen maar aan als die gekocht was bij de bakker van de coöperatie van de vakbond! Ik zeg wel eens dat mijn naam niet S-D-A-P is, maar S-T-A-P is.”

Agnes Stap: ‘Ik vergelijk het altijd met religie, Klaas heeft een heilig geloof in de vakbond. Hier in het dorp had je winkels met twee kassaladen, eentje voor leden van de bond, eentje voor de rest. Maar ze verdienden wel gewoon aan beiden.’

Die actie bij Meester, hoe liep die af?
Klaas Stap, inmiddels 82 jaar oud, veert even op: ‘Gewonnen!’

bond meester

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.