Betrokken burgers onmisbaar voor klimaatbestendige leefomgeving

Alleen met de inbreng, ideeën en inzet van burgers kan Nederland de openbare ruimte klimaat- en toekomstbestendig maken. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een onlangs verschenen rapport. Burgerbetrokkenheid blijkt noodzakelijk voor een beter en rechtvaardiger leefomgevingsbeleid.

Interessant? Deel het artikel

Harrie
In het rapport geven onderzoekers acht signalen over hoe de overheid burgers beter bij de ontwikkeling en uitvoering van leefomgevingsbeleid kan betrekken. De overheid denkt bij betrokkenheid van burgers vooral aan participatie. Terwijl volgens PBL aandacht voor het eigen initiatief van burgers misschien wel belangrijker is.

Auteur: Ralf Pijnenburg

Burgerinitiatieven

Betrokkenheid bij de leefomgeving blijkt ook uit het brede scala aan aanwezige burgerinitiatieven in de samenleving: denk aan lokale fossielarme energiecorporaties, allerlei vormen van stadslandbouw en buurtinitiatieven tot verduurzaming of het klimaatbestendiger maken van wijken. Burgerinitiatieven dienen dan ook gekoesterd te worden, stelt PBL, want ze geven blijk van de betrokkenheid van inwoners.

Groen aan de Buurt

Voorbeelden zoals servicepunt ‘Groen aan de Buurt’ in de provincie Utrecht laten zien dat provincies een belangrijke rol kunnen spelen in het begeleiden van initiatieven van burgers. Dit servicepunt ondersteunt burgers in hun plannen om de openbare ruimte in hun woonomgeving te vergroenen. Ook hebben sommige gemeenten en provincies ecologen in dienst die de plannen van een burgerinitiatief ‘ecologisch verrijken’ door advies te geven over inrichting en beheer.

Samenwerking met intermediairs

Het is volgens de onderzoekers belangrijk dat burgers en ambtenaren met elkaar verkennen wat voor het betreffende initiatief de mogelijkheden zijn. In de praktijk werken overheden op dat gebied vaak samen met intermediairs zoals Natuur en Milieu Federaties en IVN Natuureducatie.

 

Bron: Stad + Groen

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.