Ineens werd het een modewoord: circulaire economie. Maar wat is dat precies? Eigenlijk is het heel simpel: dat je dingen zo maakt dat je de grondstoffen altijd weer kunt hergebruiken. De Deventer beddenfabrikant Auping laat zien hoe je dat doet: matrassen zo maken dat alle onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden, en als je een matras dan least in plaats van verkoopt, dan weet je zeker dat je het matras terugkrijgt als die versleten is.
Toen energie en grondstoffen nog geen probleem leken werd de economie lineair georganiseerd. Produceren en weggooien. Maar nu weten we dat die straat doodlopend is. We moeten hem rond maken, er een cirkel van maken, circulair! Thomas Rau (hij was begin 2018 te gast bij het Salland Café in het Hoftheater) stelt daarom voor grondstoffen een paspoort te geven, zodat ze te volgen zijn en waardoor hun waarde zal blijken. Maak je van oer ijzer, van ijzer een fiets, dan kun je later van die fiets weer ijzer maken en daarna eventueel een deurklink. Ijzer is vanaf de mijn dan geen doodlopende weg ingelopen, maar op een rotonde.
Auping Deventer is ook op den rotonde terecht gekomen. De matrassen die ze maken zijn (als we dit schrijven heel binnenkort) geheel recyclebaar. Alle onderdelen zijn her te gebruiken.
Maar dan moet je nog wel zeker weten dat dat gebeurt. Daarvoor is het leasen bedacht. Je koopt dan geen Aupingmatras meer, je least er een. De klant heeft dan altijd een goed matras en alle matrassen komen altijd terug bij Auping die ze geheel kan hergebruiken. Gradle to gradle wordt dat ook wel genoemd, van de wieg tot de wieg. Niet van de wieg tot het graf, maar weer vooraan beginnend, van de wieg tot de wieg.
Het is een voorbeeld. Het is een manier van denken. Als je daar op voort borduurt, je kunt heel veel dingen meer leasen. In Brunssum hebben ze er zelfs over nagedacht het nieuwe gemeentehuis te leasen, zodat alle onderdelen eigendom van de bouwer blijven. En Schiphol koopt geen armaturen en lampen meer van Philips, ze kopen licht. In welke vorm Philips dat levert, moeten ze zelf weten.