Thijs Poelhekke las een verslag

Ik kijk uiteraard niet naar het WK voetbal in Qatar en weiger iets te lezen over de wedstrijden. Ik keek liever naar de tussentijdse verkiezingen in de VS.

Interessant? Deel het artikel

pxhere

Ik volgde de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten en zag dat het sneeuwde in New York. Op metronieuws.nl las ik een verslag van Isabella van den Berg. Het heeft dus vorige week gesneeuwd in New York. Het leverde prachtige plaatjes op, maar ook veel overlast, aldus RTL Nieuws. Onder Nederlandse journalisten kent de bewondering voor de Verenigde Staten geen grenzen, dus dat alle kwaliteitsmedia onlangs verslag deden van de tussentijdse verkiezingen aldaar mag geen verrassing heten.

Er werd flink uitgepakt: er waren verslaggevers ter plaatse en hoofdredactionele commentaren, er waren live verbindingen met correspondenten en uitgebreide analyses door deskundigen. De partij van de seniele gek die thans door het witte huis dwaalt boekte een minder groot verlies dan verwacht, dus de opluchting was groot.

Wie de Nederlandse actualiteit volgt, leert niet alleen over het Amerikaanse weer of de Amerikaanse politiek. Isabella van den Berg schreef zondag 20 november voor Metro: ‘Doden en gewonden bij schietpartij in gayclub Amerikaanse Colorado Springs’. Aangaande de dader stelt het artikel: ‘Over het motief en de identiteit van de dader is officieel niets bekendgemaakt, maar volgens een mededeling van Club Q was het een doelgerichte “haataanval op onze gemeenschap”’. We kennen talloze voorbeelden van deze haataanvallen, maar ditmaal werd al snel duidelijk dat de non binaire dader zelf deel uitmaakt van de genoemde gemeenschap. Zo’n ongemakkelijk feitje verpest al snel het verhaal dat je als journalist wil vertellen, maar gelukkig kan wat strikt genomen niet langer opgeschreven kan worden nog altijd worden gesuggereerd – laat dat gerust aan de Nederlandse buitenlandredacteuren over.

Gedurende de zo uitgebreid verslagen en besproken verkiezingen werd in vijf Amerikaanse staten een referendum gehouden over slavernij. In aanloop naar het referendum vond ik uitsluitend op businessinsider.nl een artikel in het Nederlands. Afschaffen of niet, dat was de vraag.

The land of the free telt 3% van de wereldbevolking, maar herbergt 25% van de wereldwijde gevangenenpopulatie. Die gevangenen, vaak zwart, altijd arm, verrichten in veel gevallen onbetaalde dwangarbeid. De (private) gevangenisindustrie levert eigenaar, aandeelhouder en politicus 2 miljard dollar per jaar op. De wetten die het optuigen van dit systeem mogelijk maakten werden aangenomen in ruil voor de afschaffing van andere vormen van slavernij; de wet die het voortbestaan ervan garandeert werd geschreven door de huidige president. ‘We arrest you for everything but jay walking,’ schepte hij op, toen nog zonder autocue. In Louisiana koos men er deze maand voor de slavernij nog even aan te zien. Vindt u de campagne van Amnesty International over dit onderwerp ook zo indrukwekkend?

De Verenigde Staten zijn niet alleen doodziek van binnen, was het maar zo’n feest: sinds de tweede wereldoorlog was onze belangrijkste militaire bondgenoot in het buitenland circa vijftig (!) keer verantwoordelijk voor een oorlog of het omverwerpen van een regering. Dat vooral democratisch gekozen, linkse regeringen Amerika een doorn in het oog zijn moet u in het juiste perspectief zien.

Enfin, als u ook maar iets geeft om de mensenrechten, kijkt u de komende weken niet naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Dat het toernooi uiteenlopende culturen samenbrengt is prachtig, maar dat er ook landen zijn met een andere cultuur dan westers kapitalisme is hoogst problematisch. Juichen voor het Nederlands elftal is juichen voor homohaat en arbeidsuitbuiting. Gelukkig wordt het toernooi over vier jaar dankzij onze vrije pers wél in een beschaafd land gehouden.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *