Thijs Poelhekke las een verslag: Het Poetin-tribunaal

Thijs Poelhekke analyseert het nieuws (soms over Salland, altijd vanuit Salland) en verbaast zich. Dit keer beziet hij Nederland als gidsland.

Interessant? Deel het artikel

putin poetin px here thijs poelhekke 221104

Er komt een speciaal Poetin-tribunaal in Den Haag; ik las het verslag van RTL Nieuws.

Dat de Russische invasie van Oekraïne een schending van het internationaal recht is, lijdt geen twijfel. Wie een agressieoorlog begint, begaat een misdrijf tegen de vrede – Rusland deed dat. Zeer duidelijk is bovendien dat Vladimir Poetin als president van Rusland hiervoor de hoogste verantwoordelijkheid draagt. Het staat als een paal boven water dat Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger is, die voor zijn daden berecht en gestraft hoort te worden.

Dat Rusland besloot tot het binnenvallen van Oekraïne nadat Europa en de VS een eindeloze reeks afspraken schonden is niet relevant: het handelen van Rusland kan niet worden gerechtvaardigd met kritiek op andere landen. Dit verandert niet als die kritiek steekhoudend is, bijvoorbeeld op de oostwaartse NAVO-expansie en de westerse omgang met de Minsk-akkoorden. Het internationaal recht maakt geen onderscheid tussen een agressieoorlog die op basis van Poetins argumenten gevoerd wordt en een agressieoorlog gebaseerd op leugens, gefabriceerd bewijs en bedrog. In Oekraïne wordt, kortom, hetzelfde oorlogsmisdrijf begaan als in – ik noem eens iets, Irak (2003).

Dat Poetin ooit terecht zal staan is niet vanzelfsprekend, maar hiertoe werd in de Tweede Kamer op 19 oktober een belangrijke stap gezet. RTL Nieuws deed verslag: ‘Kamer steunt motie voor komst van speciaal Poetin-tribunaal in Den Haag’ . Ja heus, er komt een speciaal Poetin-tribunaal in Den Haag, besloten onze politici.

De motie over het speciale Poetin-tribunaal in Den Haag werd ingediend door D66, maar veel partijen deden er direct een schepje bovenop. RTL Nieuws laat alle hoofdrolspelers aan het woord, in een belangrijke zaak als deze niet meer dan terecht. Met het tribunaal zal daarom niet gewacht worden tot het einde van de oorlog (VVD, CDA), ook wist men extra vast te leggen dat het tribunaal uitspraak kan doen in de zaak MH17 (D66). Minister Hoekstra kreeg opdracht de blijde boodschap te verspreiden, te beginnen bij EU en VN. Zijn we er dan? Nee, de gemeente Den Haag moet per direct op zoek naar een geschikt gebouw – over de inrichting volgt spoedig meer.

Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde strijd tegen oorlogsmisdrijven, daarvan zijn onze politici zich zeer bewust. Minister Hoekstra, onze marechaussee, het Haagse Strafhof en een speciaal team van forensisch onderzoekers monitoren al sinds het begin van de oorlog welke oorlogsmisdrijven allemaal door Rusland gepleegd worden. Dat werk is bij deze Nederlandse specialisten in goede handen. Dat vergelijkbare teams uit andere landen spijtig genoeg nauwelijks serieus genomen kunnen worden bleek deze week, toen drie ‘specialisten’ uit Pakistan, naar verluidt even antisemitisch als analfabeet, zeer brutaal en ongepast commentaar leverden op de heuglijke aanstelling van oud-premier Balkenende als minister van Staat der Nederlanden.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *