“De kleidingrekken voor mannen staan daar achteraan. Maar heel veel is het niet, helaas. We krijgen niet zo veel mannenkleding binnen,” zei de baliemedewerkster van kringloop Het Goed in Wijhe.
Ze wist niet helemaal zeker hoe dat kwam. Maar het blijkt niet iets dat alleen voor Wijhe geldt. Ook in de kringlopen van Raalte, Zwolle en Deventer is mannenkleding in de minderheid.
Dat kan simpelweg te maken hebben met het feit dat mannen veel langer hun kleding dragen. Dat ze er pas afstand van doen als de kleding kapot is, dat het niet meer kringloopwaardig is.
Kleding kopen omdat je iets leuks ziet of omdat het best goedkoop is, dat klinkt – helemaal in de Sallandse volksaard – niet zo zeer als een mannendingetje. Het kan dus goed zijn dat de mannen-kledingkast sowieso al een stuk minder laatjes telt.
Voor de man is het dus best lastig voor zijn kleding te slagen in een kringloopwinkel. Was het al een hele drempel tussen die rekken te gaan staan snuffelen, is je slagingskans ook nog eens kleiner.
Moeten we dan mannen oproepen meer kleding naar de kringloop te brengen? Of is het duurzamer dat vrouwen wat meer van het mannengedrag overnemen en minder kleren kopen en deze afdragen.
Vanuit duurzaamheidsprincipes levert dat interessante denkbeelden op.
- Als je plastic kunt hergebruiken, kun je dan weer vrolijk verder gaan met plastic tassen gebruiken? Of moet je desondanks plastic in de ban doen en dat wát er nog is hergebruiken.
- Als je afval verbrandt ten behoeve van energieproductie, moet je dan eigenlijk nog wel minder afval produceren?
Met andere woorden: is een kringloopwinkel een mooie kans voor hergebruik of stimuleert een kringloopwinkel extra consumptie omdat de dingen die je afdankt toch wel een tweede leven krijgen.