Als je een foto maakt van een foto die Michiel van Nieuwkerk gemaakt heeft van kunstenaar Rob Scholte in verband met een expositie ‘reproductie verplicht’, voor wie zijn dan de copy-rechten van de foto?
Ik denk dat het Rob Scholte een worst zal zijn. Maar Michiel van Nieuwkerk zou daar wel eens anders over kunnen denken, want hij heeft vast geld gehad voor de foto van de foto. Mooi experiment, in verband met de expositie van Rob Scholte in museum De Fundatie in Zwolle. De expositie staat helemaal in het teken van reproductie en dus ook van copyrights.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Scholte speelt in de expo met ware kunst. Zo is De Schreeuw een kunsthistorisch fenomeen. Dat krijgt een heel ander perspectief als je een clown, aangestuurd op een draaidoosje, met een penseel in de hand De Schreeuw op het doek laat tekenen. En dat je dan beseft dat die clown iedere keer nadat je hem hebt opgewonden, precies diezelfde tekening maakt. Kinderwerk.
Een van de doeken is een letter na letter nageschilderd krantenbericht waarin Utopia van Scholten wordt besproken waarop hij een ander schilderij een soort van plagieert.
En als je een doek van Lady Diana herschildert als je origineel tegen een lachspiegel houdt, is dat dan plagiaat?
Ieder doek roept vragen op. Veel meer dan ‘mag dat’. Zijn ‘replica’s van grote billboards waar we van de Chinese tekens erop niks snappen en het dus met afbeeldingen moeten doen. Dan ga je je afvragen of die varkenskop met sigaret en zonnebril de grap is, of dat we naar een serieuze boodschap kijken waar we niks van snappen. Draai dat eens om en laat de Toto-reclame zien waarop wereldvermaard voetbaltrainer Dick Advocaat op de bank zit en dat er ineens een kroon achter hem omhoog gehouden wordt. Absurd.
Scholte schildert zichzelf ook na. Je mag kiezen of we links of rechts van de aarde afdonderen. Omdat we het zelf niet doen (of omdat we niet gehoord worden door de mensen aan het roer) laat hij insecten de noodkreet formuleren.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Terwijl ik helemaal boven- en binnenin de fantastische koepel van De Fundatie naar een werk van Scholte kijk waarop hij de bankemployé in drie stappen laat uitleggen dat je je geld toch vooral zo lang mogelijk vast moet zetten, kijk ik vanuit het raam op de oude historische binnenstad van Zwolle, waar twee meisjes het middeleeuwse stoepbal spelen op deze autoluwe ochtend na Koningsdag.
(nog een heel klein beetje tekst onder de afbeelding)
Reproductie verplicht
Nog tot en met 26 juni in de Fundatie in Zwolle.