Kijken in de keuken van: Oma’s custardvla

Zelfgemaakte vla is het perfecte dessert voor liefhebbers van melk en zuivelproducten.  Dit is een van de meest traditionele en populaire desserts in Spanje, gemaakt door grootmoeders met ingrediënten die we normaal gesproken in huis hebben.  Het basiscustardrecept, dat van grootmoeder, is gemaakt met eieren, melk en suiker, al kan het ook nog kaneel en/of citroen bevatten.  In de loop der jaren is de lijst met ingrediënten voor zelfgemaakte custard uitgebreid en zijn er verschillende versies ontstaan, zoals die met chocolade of Maria-koekjes.

Interessant? Deel het artikel

natillas_caseras_47768_600 - kopie

De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunt leren kennen. Daarom vragen we Sallanders in deze rubriek ons een kijkje in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken, welke waarde ze eraan hechten en natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar gerechten. Eerder verschenen recepten vind je hier.

Vandaag een Spaans recept van Ghizlane Maktoub

Custard is heel gemakkelijk te bereiden en heeft een romige en gladde textuur.  Bovendien is het een dessert dat van de ene op de andere dag kan worden bereid, omdat de volgende dag nog beter smaakt.  Eenmaal gemaakt, is ze 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.  Dat gezegd hebbende, geef ik hierbij stap voor stap de handelingen om te weten hoe je oma’s zelfgemaakte vla kunt maken, je zult er dol op zijn!

Ingrediënten om zelfgemaakte vla te maken:

  • 7   eierdooiers
  • 150 gram  suiker
  • 1  stuk citroenschil
  • 1  kaneelstokje
  • kaneelpoeder (hoeveelheid naar smaak)
  • 1 liter  melk
  • 30 gram maizena

Bereiding van je zelfgemaakte vla:

1- Maak de citroen schoon en snijdt een stuk van de schil zonder het witte gedeelte te bereiken, omdat dit de smaak van de zelfgemaakte custard zou verzuren.  Maak ook het kaneelstokje klaar.

Tip: Je kunt desgewenst sinaasappelschil gebruiken in plaats van citroenschil, evenals vanille-essence in plaats van kaneel.

2- Giet de melk in een pan en voeg de kaneel en citroenschil toe.  Zet de pan op het vuur en laat de het rustig opwarmen zonder te koken.  Het moet gewoon doordrenkt zijn en wanneer het opgewarmd is het vuur uitzetten en laten sudderen.

3- Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker tot een homogeen en romig mengsel.  Zelfgemaakte custard wordt alleen met de dooier gemaakt, dus je kunt het wit gebruiken om een ​​Zwitserse meringue of een ander recept te maken.

4- Voeg de maizena toe aan het mengsel van dooier en suiker en mix het met een garde.  Er mogen geen klontjes meer zijn.

5- Als de melk een beetje is opgewarmd, verwijder je het kaneelstokje en de citroenschil.  Zet de pan weer op het vuur, maar haal er eerst een paar pollepels melk uit en giet deze bij het mengsel van dooiers en suiker.  Dit is een van de trucjes van de grootmoeder als het gaat om het maken van zelfgemaakte vla, want als we de eieren in één keer mengen met alle melk, gaan ze schiften.

6- Giet nu de dooiers in de pan met de resterende melk en laat deze al roerend opwarmen op middelhoog vuur.  Het is erg belangrijk om het mengsel constant te roeren, zodat de zelfgemaakte custard goed indikt.  Gebruik enkele staafjes om klontjes te voorkomen.

7- Er moet een dikke en gladde crème ontstaan zijn.  Als je dat zover is, zet je het vuur uit en verwijder je de pan.

8- Verdeel de room over individuele bakjes en laat afkoelen voordat je de custard in de koelkast zet.  Als je echt traditionele oma’s custard wilt serveren, kies dan voor aarden potten.

Tip: Onthoud dat ze van de ene op de andere dag beter zijn, dus we raden je aan ze een nacht in de koelkast te laten staan.

9- Bestrooi bij het serveren van de custard kaneelpoeder naar smaak.  Dit is het recept voor oma’s vla, maar je kunt ook een koekje op elke vla leggen als je dat liever hebt.  Nu je weet hoe je vla moet maken, voel je vrij om dit heerlijke recept te proberen en ons te vertellen hoe het is geworden.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Kijken in de keuken van: Oma’s custardvla”

  1. Pingback: Kijken in de keuken van Ghizlane , Al-Mujadara - Damast in Salland

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.