De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunt leren kennen. Daarom vragen we Sallanders in deze rubriek ons een kijkje in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken, welke waarde ze eraan hechten en natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar gerechten. Eerder verschenen recepten vind je hier.
Vandaag een Spaans recept van Ghizlane Maktoub
Custard is heel gemakkelijk te bereiden en heeft een romige en gladde textuur. Bovendien is het een dessert dat van de ene op de andere dag kan worden bereid, omdat de volgende dag nog beter smaakt. Eenmaal gemaakt, is ze 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Dat gezegd hebbende, geef ik hierbij stap voor stap de handelingen om te weten hoe je oma’s zelfgemaakte vla kunt maken, je zult er dol op zijn!
Ingrediënten om zelfgemaakte vla te maken:
- 7 eierdooiers
- 150 gram suiker
- 1 stuk citroenschil
- 1 kaneelstokje
- kaneelpoeder (hoeveelheid naar smaak)
- 1 liter melk
- 30 gram maizena
Bereiding van je zelfgemaakte vla:
1- Maak de citroen schoon en snijdt een stuk van de schil zonder het witte gedeelte te bereiken, omdat dit de smaak van de zelfgemaakte custard zou verzuren. Maak ook het kaneelstokje klaar.
Tip: Je kunt desgewenst sinaasappelschil gebruiken in plaats van citroenschil, evenals vanille-essence in plaats van kaneel.
2- Giet de melk in een pan en voeg de kaneel en citroenschil toe. Zet de pan op het vuur en laat de het rustig opwarmen zonder te koken. Het moet gewoon doordrenkt zijn en wanneer het opgewarmd is het vuur uitzetten en laten sudderen.
3- Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker tot een homogeen en romig mengsel. Zelfgemaakte custard wordt alleen met de dooier gemaakt, dus je kunt het wit gebruiken om een Zwitserse meringue of een ander recept te maken.
4- Voeg de maizena toe aan het mengsel van dooier en suiker en mix het met een garde. Er mogen geen klontjes meer zijn.
5- Als de melk een beetje is opgewarmd, verwijder je het kaneelstokje en de citroenschil. Zet de pan weer op het vuur, maar haal er eerst een paar pollepels melk uit en giet deze bij het mengsel van dooiers en suiker. Dit is een van de trucjes van de grootmoeder als het gaat om het maken van zelfgemaakte vla, want als we de eieren in één keer mengen met alle melk, gaan ze schiften.
6- Giet nu de dooiers in de pan met de resterende melk en laat deze al roerend opwarmen op middelhoog vuur. Het is erg belangrijk om het mengsel constant te roeren, zodat de zelfgemaakte custard goed indikt. Gebruik enkele staafjes om klontjes te voorkomen.
7- Er moet een dikke en gladde crème ontstaan zijn. Als je dat zover is, zet je het vuur uit en verwijder je de pan.
8- Verdeel de room over individuele bakjes en laat afkoelen voordat je de custard in de koelkast zet. Als je echt traditionele oma’s custard wilt serveren, kies dan voor aarden potten.
Tip: Onthoud dat ze van de ene op de andere dag beter zijn, dus we raden je aan ze een nacht in de koelkast te laten staan.
9- Bestrooi bij het serveren van de custard kaneelpoeder naar smaak. Dit is het recept voor oma’s vla, maar je kunt ook een koekje op elke vla leggen als je dat liever hebt. Nu je weet hoe je vla moet maken, voel je vrij om dit heerlijke recept te proberen en ons te vertellen hoe het is geworden.
Eet smakelijk!
Pingback: Kijken in de keuken van Ghizlane , Al-Mujadara - Damast in Salland