Hans van Zwolle: Wat doet de avondklok met ons?

Interessant? Deel het artikel

klok-half-negen

Na een wekenlange lockdown met scholen, horeca en scholen dicht, afstand houden en mondkapjes gebruiken besluit de overheid dat het nog niet genoeg is. De besmettingscijfers dalen volgens de geleerden niet snel genoeg. Dus draaien onze demissionairen de duimschroeven verder aan met nog minder bezoek en het instellen van een avondklok.

Door Hans van Zwolle

Gevolgen
Nog meer eenzaamheid, nog minder naar buiten, meer fysieke klachten, obesitas, meer psychische klachten, meer huiselijk geweld enz. Maar ook meer bedrijven die failliet dreigen te gaan. Nog meer geld in onze economie pompen en een nog grotere staatsschuld aangaan, die de jeugd later moet gaan aflossen. Het is een zeer complexe afweging want de coronatesten geven aan dat de besmettingen stijgen. De ziekenhuizen en IC’s liggen vol. En daar komt dan ook nog eens de dreiging van de Britse variant bij.

Noodzakelijk
Toch wil ik daar wat op af dingen. Ten eerste hoe meer je test hoe meer coronabesmettingen er worden geregistreerd. Ook vraag ik mij af hoe betrouwbaar deze testen zijn. De test kan ook een positief resultaat geven als iemand al corona gehad heeft. Verder liggen de ziekenhuizen voller maar zitten niet een hun maximale capaciteit wat bedden betreft. Wel aan de max met personeel. Want hen wordt bij een besmetting of bij een vermoeden daarvan, opgedragen thuis te blijven. Toch worden de meesten niet zo ziek dat ze niet meer zouden kunnen werken.

Extra personeel
Wat mij ook verbaast is dat er geen extra personeel in de ziekenhuizen wordt toegelaten. Niet iedereen hoeft verpleegkundige te zijn om te kunnen helpen. Er zijn genoeg taken die door anders geschoold personeel uitgevoerd kunnen worden. Zodat de verpleegkundigen de handen vrij hebben voor de echte verpleegkundige taken. Ik heb slecht drie ziekenhuizen kunnen vinden die dat doen: In Delft, Amsterdam en in Veldhoven. Wat mij betreft gebeurt dit in elk ziekenhuis.

Slachtoffers
Slechts 12% van de corona zieken moet naar het ziekenhuis en nog geen 2% daarvan overlijdt aan het virus. En dat zijn bijna allemaal mensen met andere (onderliggende) gezondheidsproblemen. Dus de “gezonde” mensen hoeven niet naar het ziekenhuis en een groot deel kan blijven werken.

Andere benadering
Ik zou heel graag andere zaken onderzocht willen zien. Bijvoorbeeld hoeveel mensen eenzamer zijn door de covid-maatregelen. Hoeveel mensen er depressief zijn en hoeveel slachtoffer van huiselijk geweld. Aantal bedrijven dat failliet gaat en mensen die werkloos worden. Welke torenhoge staatsschuld mijn kinderen moeten gaan aflossen. Ik zou zo graag willen, dat de overheid meer rekening houdt met de gevolgen van een lockdown op de lange termijn. Zoals: werkloosheid, toename van obesitas, toename van depressie en zelfdoding, en een angstige, getraumatiseerde bevolking.

Als dit gegeven ook serieus wordt afgewogen hoe kijken we dan tegen de avondklok en de andere inperkingen aan? Wellicht ontstaan er dan andere keuzes.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden