Hans van Zwolle: Rijk, kom op! Dit is diefstal!

Interessant? Deel het artikel

hans van zwolle herxen kiek an

Olst Wijhe komt 750.000 euro tekort in 2021 en 1,5 miljoen in 2022. Wethouder Olthof die in mei tot aan de knoop van zijn stropdas in de IJssel stond, om aandacht te vragen voor de financiële tekorten in Olst-Wijhe voelt deze knoop steeds meer knellen.

Door Hans van Zwolle

De gemeente Olst-Wijhe heeft voor 2020 al een greep moeten doen uit de reserves en daar komen nu natuurlijk de kosten van de coronapandemie bij. Ten slotte, waar Olst-Wijhe net als alle gemeentes, ook mee kampt zijn de hoge kosten voor jeugdzorg. Het overgaan van deze verantwoordelijkheid van de provincie naar de gemeente in 2014, is met een flinke ingecalculeerde kostenreductie gegaan. Deze kostenreductie bleek wensdenken, met als gevolg dat gemeentes aan het interen zijn geslagen. Als laatste klap staat er een herverdeling van de gelden van het gemeentefonds op de helling. Dit lijkt voor Olst-Wijhe zeer onvoordelig uit te pakken.

Dit bij elkaar noemt wethouder Olthof ‘a perfect storm’ en dat is niet best, immers in de film ‘Perfect Storm’ stuurt kapitein George Clooney zijn schip de storm in en vergaan ze met man en muis. Ik hoop niet dat wethouder Olthof kopje onder gaat in de IJssel, met de gemeente er achter aan. Gelukkig heeft de ludieke actie van de wethouder wel iets opgeleverd. Den Haag heeft afgelopen september besloten om de opschalingskorting voorlopig op te schorten. In ieder geval voor 2020 en 2021. Dat geeft wel wat lucht maar niet in 2022 en daarna. Vandaar de knellende strop.

Deze inmiddels beruchte opschalingskorting spekt de kas van de rijksoverheid met 975 miljoen euro. Terwijl deze overheid in Den Haag een tijdelijke Tweede Kamer bouwt voor 160 miljoen hoewel er 37 miljoen was begroot. En over de renovatie van de Tweede Kamer zullen we het nu maar niet hebben.

De opschalingskorting is een overblijfsel van jaren terug. In die tijd was het algemene idee dat grotere gemeentes kosten-efficiënter zijn dan kleinere. Toen is bepaald dat gemeentes onder 100.000 inwoners een korting (straf) krijgen op de bijdrage uit het gemeentefonds van de rijkoverheid. Dit om fusies tussen gemeentes te stimuleren. Inmiddels is allang gebleken dat het niet zo is dat grotere gemeentes kosten-efficiënter zijn. Het omgekeerde lijkt eerder het geval. De kleinere gemeentes lijken kosten-efficiënter omdat ze meer flexibel kunnen reageren op een veranderende economie. En daar komt nog bij dat de zo gewenste burgerparticipatie veel beter slaagt in kleine gemeentes. Daarbij komt ook nog dat de huidige woonwens van de burger juist buiten de stad ligt. Dus alle reden om de groei in de kleine gemeentes te stimuleren.

Wat het nog oneerlijker maakt is dat de grote gemeentes veel meer eigen inkomsten kunnen genereren. De provinciale en de rijksoverheid bepalen namelijk hoeveel een gemeente mag groeien in woningen en bedrijven. De grootste groei wordt altijd toegekend aan de grotere gemeentes. Deze gemeentes kunnen dus grond verkopen, leges verstrekken en omzet creëren. Ook het verhogen van de OZB levert verhoudingsgewijs veel meer op dan in kleine gemeentes. Het is dus een goede zaak dat er een nieuwe verdeelsleutel komt voor de verdeling van het geld uit het gemeentefonds, maar niet hoe die nu voor ligt. De grote gemeentes tonen hierin geen enkele solidariteit en bewijzen zich slechte buren.

Tien procent bij de OZB op
Om lucht te krijgen in de begroting na 2020, wil de gemeente Olst-Wijhe de OZB met 10 % te verhogen. Dus het falen van de rijksoverheid wordt via de gemeente afgewenteld op de burger. De gemeente moet dat maar zien uit te leggen aan de plichtsgetrouwe Sallandse burgerij. Terwijl de participatie-zoektocht in volle gang is.

Ik heb overigens wel begrip voor deze verhoging. De andere optie is immers het sluiten van waardevolle voorzieningen. Toch lijkt mij deze verhoging van de OZB geen structurele oplossing. Als het rijk niet over de brug komt, blijft er een bodemloze put waar we elk jaar weer meer euro’s in moeten storten. Simpelweg omdat de gemeente structureel te weinig geld krijgt van de rijksoverheid voor de hoeveelheid taken.

Rijk, kom op! Dit is diefstal!
Ik begrijp dan ook echt niet waarom de rijksoverheid hier geen werk van maakt. Ze zijn echt wel op de hoogte van de situatie. Gemeentes hebben al regelmatig alarm geslagen. De enige actie is het tijdelijk opschorten van de opschalingskorting. In mijn ogen pleegt de rijksoverheid gewoon diefstal door een onterechte korting in stand te houden. Nu lijkt dan ook de gang naar de rechter nog de enige weg. Hoewel in maart hebben we weer Tweede Kamer verkiezingen. Wellicht kunnen wij burgers deze diefstal stop zetten.

Dus inwoners van kleine gemeentes. Let goed op welke partij u de Tweede Kamer instemt. In ieder geval geen VVD dus, al is dat wel de partij waar wethouder Olthof lid van is. Gaat ie toch nog kopje onder.

Mij lijkt het overigens een goed idee om het geld dat binnenkomt via de 10% OZB-verhoging slim te investeren. Gebruik bijvoorbeeld 5% om een sterke lobby te voeren in Den Haag en 5% voor een subsidie-coach waar de gemeenteraad al zo lang om vraagt. Er zijn, zo vermoed ik, nog veel potjes beschikbaar bij bijvoorbeeld de provincie maar ook in Brussel.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.