Boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd, is de meest voorkomende hartritmestoornis in Nederland. Ondanks het vele onderzoek naar deze hartritmestoornis zijn de exacte oorzaken vaak niet bekend en de huidige behandelingen niet optimaal.
Stichting AtriumFibrilleren Innovatie Platform (AFIP) wil meer inzicht krijgen in mogelijke oorzaken en werken aan persoonsgerichte behandelingen. Via een AFIP poll hebben ruim 1500 ervaringsdeskundigen de belangrijkste oorzaken voor atriumfibrilleren doorgegeven: stress en familiair atriumfibrilleren zijn het meest genoemd. Een onverwachte oorzaak voor atriumfibrilleren is blootstelling aan pesticiden. Samen met Meten=Weten is AFIP een burgerinitiatief gestart om hier meer inzicht in te krijgen onder boeren, tuinders en burgers.
Dit burgerinitiatief is in vogelvlucht geraakt door de toekenning van een grote subsidie van het NWO binnen de Nationale WetenschapsAgenda. Initiatiefnemer Prof. Dr. Bianca Brundel (Amsterdam UMC), zal binnenkort het project CIRCULAR starten in samenwerking met onderzoekers van de UvA, Erasmus MC, UMC Utrechtm, WUR en Saxion hogeschool en diverse bedrijven. Binnen CIRCULAR gaat Brundel de mogelijke rol van pesticiden op boezemfibrilleren beter in kaart brengen.
Wilt u als burger meewerken aan dit initiatief? Vul dan hier de enquête in.