Biologisch boeren is beter voor de bodem en zorgt voor meer vitale vogels

Vogels die op velden voor biologische landbouw leven, zijn veel levendiger dan andere vogels, hebben Franse onderzoekers ontdekt. Ook bij heel weinig landbouwgif is er al gedragsverandering waar te nemen.

Interessant? Deel het artikel

Biologisch boeren 220905

De onderzoekers vergeleken vogels die in hagen ‘woonden’ in het midden van biologische velden en in hagen in een gangbaar landschap. Vogels op de biologische velden deden beter hun best aan de controles (vangen met netten) te ontkomen. Ze aren agressiever, pikten en slaakten noodkreten. Die andere vogels waren veel meer gelaten. Jérôme Moreau van de universiteit van Bourgogne: “De vogels uit de gangbare landschappen vertoonden meer apathisch gedrag.” Dat hadden ze niet verwacht, omdat het maar om weinig pesticiden ging in de ‘gangbare’ natuur, waarbij ook niet duidelijk is om welk gif het gaat, vermoedelijk komt het door de cocktail van meerdere soorten.

Overigens is de bioboer in deze droogtetijden ook beter af dan de gangbare boer. Biologische boeren merken dat het organische materiaal in de grond, zoals plantenwortels, meer vocht vasthouden, waardoor de bodem minder snel uitdroogt. Bij gangbare boeren zit er nagenoeg geen organisch materiaal in de grond, die moeten het hebben van mest en kunstmest.

Dat is een groot risico voor de toekomstige landbouw, stelt de brancheorganisatie van de biologische sector Bionext in de ‘Greenpaper Bodem’: “Intensief gebruik van de bodem, zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen, overmatig gebruik van (kunst)mest, intensieve teelten en zware machines, beschadigt de bodem. Een uitgeputte bodem heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van onze voeding en de voedingswaarden van ons voedsel. Zo nam het gehalte calcium in broccoli tussen 1985 en 2002 met 73% af. In bonen nam in diezelfde periode de hoeveelheid vitamine B6 af met 77% en in appels nam het gehalte vitamine C met 60% af (Rli, 2020).”

Biologisch boer Cornelis Mosselman tegen Bionext: “Door de consequent andere manier van werken, blijft de aarde vruchtbaar en doorzeeft van beestjes. Het bodemleven doet het werk voor je, gratis en voor niets. Een gezonde bodem heeft een goede vochthuishouding: zowel bij een tekort als een overschot. Het houdt meer vocht vast en voert het beter af. Juist met de klimaatveranderingen moeten we er extra op bedacht zijn dat onze bodem extremiteiten aan kan.”

“De droogte laat zien dat we tot actie over moeten gaan. Alleen een vruchtbare bodem kan ons op de lange termijn van voldoende voedsel voorzien én is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals neerslagtekort “, aldus Michaël Wilde, directeur van de biologische brancheorganisatie Bionext.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.