Berichten over: BioJournaal

Biologische boeren hebben meer vertrouwen in de toekomst dan gangbare collega’s

De Agro-Vertrouwensindex, die al sinds 2012 elk kwartaal het vertrouwen in de land- en tuinbouw meet, heeft voor het eerst ook een aparte Agro-Vertrouwensindex voor de biologische sector ontwikkeld. De resultaten over het eerste kwartaal van 2024 tonen aan dat biologische boeren met meer vertrouwen naar de toekomst kijken. Met de nieuwe index wordt beoogd meer inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen tussen biologische en niet-biologische boeren.

Lees verder »

Frans parlement

Franse regering schrapt doelstellingen biologische landbouw uit ter discussie staande landbouwwet

Het eerste artikel van de nationale oriëntatiewet voor de landbouw is door het Franse parlement gestemd en schrapt de doelstellingen van 15% van het landbouwareaal voor biologische landbouw en 8% voor peulvruchten. De stap heeft de woede opgewekt van NGO’s, die het een historische stap terug in Frankrijks milieuambities noemden.

Lees verder »

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Op 1 mei 2024 viert Lekkerder bij de Boer haar 5-jarig jubileum. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt de Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 georganiseerd.

Lees verder »

“Vrede op de Aarde, begint in onze Aarde”

Prachtige column van Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter.

Lees verder »

Biojpurnaal opening bio-tope Voorst

Nieuw pand Vitalis in Voorst geopend: Bio-Tope

Op maandag 25 maart is officieel het nieuwe pand van Enza Zaden/Vitalis-locatie Voorst geopend. Het pand heeft alle faciliteiten van nu, passend op een historisch erf en is ontworpen met aandacht voor duurzaamheid. Dankzij het nieuwe gebouw is er ruimte voor de groeiende organisatie en voor verdere ontwikkeling passend bij toekomstige wensen en eisen.

Lees verder »

Nederlandse consument kan gezonder en duurzamer eten voor hetzelfde geld

Het Nederlands voedingspatroon kan gezonder en duurzamer, zonder dat dit voor de consument meer geld hoeft te kosten. Dit geldt voor alle sociaaleconomische groepen in Nederland. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Reina Vellinga (RIVM).

Lees verder »

bio produkten assortiment

Wat is de werkelijke prijs van onze maaltijd?

Ekomenu introduceert het True Price Voordeel bij al haar recepten en maaltijdboxen. Zo wordt de impact op gezondheid en milieu transparant gemaakt voor de consument en de maatschappij. De consument kan nóg makkelijker gezonde keuzes maken en krijgt een beter inzicht in de potentiële impact van duurzamere voedselkeuzes. Dit is essentieel want de werkelijke kosten van ons eten zijn drie keer zo hoog als datgene we bij de kassa van de (online) supermarkt betalen, zo melden ze. Ekomenu is in de markt de eerste die deze innovatieve stap neemt, in samenwerking met de Robin Food Coalition.

Lees verder »

Voedselaanbod kan snel duurzamer

In een opiniestuk legt bio-boer Digni van den Dries uit hoe de overheid en de retail met een paar aanpassingen relatief snel het voedselaanbod in de supermarkt kunnen verduurzamen.

Lees verder »

Opsteker voor de bio-sector: kamermeerderheid stemt voor motie over gentechvrij voedsel

De petitie voor gentechvrije voeding die de biologische sector onlangs in de Tweede Kamer overhandigde, heeft zijn vruchten afgeworpen.

Lees verder »

Fred Willemssen, biologische kweker: “Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging”

De naam Puur Origine verraadt precies waar de biologische kweker Fred Willemssen voor staat. “We telen met bijna geen hulpmiddelen en we gaan terug naar de basis”, zegt de eigenaar van de biologische kwekerij in Grubbenvorst. Lees hieronder meer.

Lees verder »

Ook in het nieuwe kabinet zal ruimte zijn voor stimulering en doorontwikkeling van bio-landbouw

Met het oog op de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november heeft Bionext namens de biologische sector inbreng geleverd voor de verkiezingsprogramma’s.

Lees verder »

Drie op de vijf Nederlandse volwassenen vinden prijs belangrijker dan herkomst van voedsel

Ondanks dat Nederlandse volwassenen zeggen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden, is er nog steeds behoefte is aan prijsconcurrentie als het gaat om hun boodschappen. Tijdvoor een vertaling in het Nederlands van Goethe’s uitspraak “Zuerst kommt das Fressen und dann die Moral?”

Lees verder »