Bedrijven worden verplicht zonnepanelen aan te leggen als ze die binnen vijf jaar terugverdiend hebben. Met ministerie van Binnenlandse Zaken is van plan de wet op dat gebied te verscherpen. Bedrijven zijn immers al verplicht energiemaatregelen te nemen als ze die binnen vijf jaar terugverdienen.
Het gaat dan over de Energiebesparingsplicht. Die is nu nog voor bedrijven en maatschappelijke instellingen met een stroomverbruik vanaf 50.000 kilowattuur of gasverbruik vanaf 25.000 kubieke meter. Die gaat verruimd worden met bedrijven vanwege milieubelasting een vergunning hebben en voor bedrijven die uitstootrechten kopen of verkopen. GroenLinks had om de uitbreiding gevraagd.
Niet alleen besparen maar ook opwekken
Door zonnepanelen op te nemen gaat de regeling dus niet meer alleen over een besparingsplicht, maar ook over een opwekkingsplicht. Bedrijven kunnen worden verplicht mits het pand de panelen kan dragen, de panelen hoeven niet op grond gelegd worden (boerenbedrijven vallen ook onder de regeling). Raalte heeft pas een motie aangenomen dat nieuwbouw een constructie moet hebben dat die zonnepanelen kunnen dragen. VVD en werkgeversorganisaties van Raalte en Heino zijn daar tegen vanwege onkosten.
Terugverdienen in vijf jaar
Panelen verdien je nu nog net niet terug in vijf jaar. Dus de wet is voorlopig nog voor niemand van belang. Maar de omwenteling zit er wel aan te komen. Panelen worden steeds goedkoper en hun opbrengst steeds hoger. Als je er geld voor hebt liggen (of gunstig kunt lenen), dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je wacht op nieuwe generaties panelen. Wie zeven jaar geleden panelen op zijn dak legde, heeft nu strook gratis en voor niets en maakt zich helemaal niet druk om stijgende energieprijzen.