De Sallandse Vlinderfotograaf neemt de lezer in deze rubriek mee op één van zijn vlindertochten en legt uit hoe het monitoren van vlinders in zijn werk gaat.
Door de Sallandse Vlinderfotograaf
Ik loop in Salland 16 vlindertrajecten, waarvan ik het merendeel intensief monitor. Dat houdt in dat ik elke week hetzelfde uitgezette traject loop en de vlinders tel die ik tegenkom. Uiteraard zijn zon en windstilte de meest ideale condities, maar ook op de bewolkte, winderige dagen tref ik vaak nog genoeg vlinders aan.
Vanaf 1 maart inspecteer ik de vlinderroutes, om te kijken of er grote veranderingen hebben plaatsgevonden, die van invloed zijn op de vlinderstand. Omstreeks half maart start ik met monitoren – de meeste vlindertellers beginnen rond april met tellen – en monitor mijn vaste vlindertrajecten tot en met 30 september. Ik blijf overigens vlinders zoeken tot begin november, maar dat doe ik vanuit mijn passie.
Als je jaar in, jaar uit, exact hetzelfde traject loopt, valt elke kleine verandering op de route je direct op. Zo ontdekte ik onlangs dat er een nieuwe mierenhoop was gebouwd langs één van mijn vaste looproutes. Een prachtig gezicht!
Monitoren iets voor jou?
Lijkt het jou leuk om zelf een vlindertraject te monitoren? Stichting Salland Zoemt is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om elke week een half uurtje vlinders te tellen op één van de vaste trajecten van Focus Op Vlinders in Olst, Wijhe en Heino. Ben je woonachtig in één van deze plaatsen, in het bezit van een flinke dosis enthousiasme en een beetje vrije tijd? Stuur dan een e-mail naar vlinderfotograaf@outlook.com met je contactgegevens.
Vlinderliefhebber
Heb je nog geen enkele ervaring met het herkennen van de verschillende vlindersoorten, dan is dat geen probleem. Zolang je de vlinders en hun habitat met respect behandelt, ben je van harte welkom om te monitoren.
Getelde vlinders op 13 mei 2021
Afgelopen donderdag liep ik één van mijn vaste vlindertrajecten in de buurt van Haarle en telde daar 3 Citroenvlinders, 3 Bont Zandoogjes, 1 Atalanta, 1 Dagpauwoog en 1 Groentje. Op de terugweg spotte ik ook nog de eerste Distelvlinder van dit jaar, wat ik natuurlijk fantastisch vond. Op de foto staat het Groentje dat ik aantrof tijdens het monitoren op 13 mei 2021. Deze kleine, vrij schaarse dagvlinder komt op een aantal plekken in Salland voor, maar door zijn perfecte schutkleur en grootte, laat hij zich niet eenvoudig waarnemen. Wist u trouwens dat het Groentje behoort tot de familie van de Blauwtjes?
De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.