Zijn Nederlandsers rijk en gierig? Hassan Kadour is op zoektocht

Interessant? Deel het artikel

hassan kaddour

Als je te midden van een volk leeft, zie je soms de misvattingen. Vrienden uit Syrië, Tunesië, Algerije, Spanje of de USA, ze herhalen in hun gesprek met mij vaak diezelfde overtuiging: dat Nederlanders rijk zijn. En gierig. Een familielid bezocht me onlangs met zijn Hongaarse vrouw. Hij is daar dokter, woont er al 30 jaar, het is hun eerste bezoek aan Nederland.

Door Hasan Kaddour

Ik vergezelde hen op een rondleiding door de straten van Deventer en merkte dat ze verbaasd waren over de automerken die geparkeerd stonden, meest oude modellen, niet luxueus.

Ze vroegen: “We hadden verwacht dat Nederlanders rijk waren?”
Ik: “Och, ik denk dat ze vandaag hun Mercedes en Cadillac in de garage hebben geparkeerd!”

Nee. Het stereotype van rijk is niet van toepassing in Nederland. De meerderheid werkt de hele dag om een auto of een vakantie in de zomer te kunnen betalen. Rijk niet, maar we kunnen wel stellen dat Nederland als lánd rijk is en een sterke wereldeconomie heeft.

En gierig? Ook niet, dat is niet wat ik zag. Integendeel, ik was zelfs verrast door de persoonlijke vrijgevigheid van Nederlandse vrienden. Ik zou het daarom ook anders formuleren: In plaats van gierig, zijn Nederlanders ‘niet verspillend’, jullie geven je geld niet zo maar uit aan dingen die niet zo nodig zijn. Jullie verspillen bijvoorbeeld geen water in huis, en zijn zuinig met elektriciteit. Jullie zoeken naar de laagste prijs, maar dan ben je nog niet gierig!

Ik leerde van Nederlandse vrienden dat ‘gratis’ een heel belangrijk woord is voor jullie. Maar ik weet uit ervaring dat dat overal op de wereld wel geldt. Persoonlijk houd ik erg veel van dit woord.

Ik ga rustig verder met meedoen in jullie cultuur. De volgende stap is de ontdekkingsreis naar waarom jullie de hoofdmaaltijd iedere dag precies om zes uur ’s avonds nemen. Daar kan ik nog niet achter komen.

Hasan Kaddour is vluchteling uit Syrië, neergestreken in Olst.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.