Gezond is niet duur
Gezond eten is duur, is vaak een argument daar waar minder gezond gegeten wordt. Maar dat is een fabeltje. Roze koeken, cola en bier zijn veel duurder dan broccoli en thee en als je de juiste producten het juiste imago geeft, zijn roze koeken en cola ook nog eens vreselijk smerig. Maar ja, bij de gezonde theefabrikant hebben ze geen cola-reclamebudget. Ongezond zit zo tussen onze oren dat we de route om corona-maatregelen af te breken beginnen bij de terrassen open te doen, waar we vervolgens aan de alcohol slaan, met een sigaret erbij. Rokers, de helft gaat er dood aan. En van meeroken kun je ook kanker krijgen.
Fout imago
Het heeft allemaal niks met lekker te maken, maar met imago. En ook wel met verslaving, rokers geven dat inmiddels ook wel toe, drinkers nog niet. ‘Lekker’ is trouwens ook een gelegenheidsargument. Je doet wel meer dingen niet die je toch eigenlijk wel lekker vindt, zoals de vriend van je man 😉 Daar kom je ook niet mee weg als je zegt van “ja, maar ik vin dat gewoon lekker”.
Hoogste tijd voor verandering
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving vindt daarom dat het roer om moet. We moeten naar de lange termijn kijken en hele bevolkingsgroepen proberen te bereiken? Hoe? Door nieuwe rioleringen aan te leggen, zegt de RVS. Van en ziekenhuis word je niet gezond, dat gebeurde wel toen we riolering aanlegden, veilig drinkwater organiseerden en onderwijs aan iedereen aanboden. Gezondheid kortom, begint niet met zeggen dat je de cola moet laten staan, maar leidt er toe dat je cola baggertroep gaat vinden omdat je begrijpt hoe het je lichaam verwoest. Dat het anders kan bewijzen we zelf: moet je zien hoe boos iemand wordt als je =diesel in zijn benzine-auto gooit. Dat is hem aangeleerd. Maar als hij dan ’s avonds alcohol en vet in zijn eigen lichaam gooit, glimlacht hij van geluk.
Gezondheid gaat niet alleen over eten
Gezondheid is volgens de RVS niet iets van gezond eten, “maar een collectieve voorziening met een sterke preventieve werking,” zegt RVS-raadslid Erik Dannenberg.”De inwoners met de grootste gezondheidsachterstanden bereik je niet met een foldertje over leefstijl. We moeten ons meer richten op ‘gezonde mensen gezond houden’ en minder op ‘zieke mensen gezond maken”. Dannenberg denkt dan aan onderwijs, bestaanszekerheid en een gezonde leefomgeving en wil graag acties voor de lange termijn, waarbij een suikertaks ongezond eten duurder maakt, gemeenten moeten snackbars en fastfoodketens weren. Groente en fruit moet juist goedkoper.
Kost een paar centen, maar levert minder zieken op, dus het levert ook veel op. Als je mensen een baangarantie geeft, zitten ze niet thuis in isolement ziek te worden. Het maatschappelijk rendement zal hoog zijn.