Yogapad biedt yogalessen in Heino en Zwolle

Yogapad is gespecialiseerd in Raja Yoga. Raja betekent klassiek of koninklijk. In de Hatha Yoga Pradipika (oud geschrift, een soort yogabijbel) staat dat je enkel Raja Yoga kunt bereiken door het beoefen van Hatha Yoga. 

Interessant? Deel het artikel

Yogapad 240512 actie
Yoga betekent verbinden. Als alle delen in jezelf met elkaar verbinden ervaar je geluk, rust, gezondheid en vrijheid.Raja Yoga is terug naar de basis. Het is een klassieke vorm van yoga.

Wil je gewoon lekker bezig zijn fysiek, meer energie ervaren of meer rust in je hoofd, dan zijn de Hatha-yogalessen perfect. In deze lessen ben je met de houdingen bezig, daarnaast beoefenen we ook bepaalde ademoefeningen en doen we korte meditaties aan het einde van de les. Na de lessen ervaar je meer rust, energie en voelt je lichaam fijn aan.

Heb je een hectisch leven, ervaar je veel druk, zit je tegen een burn-out aan, heb je veel spanning in het lijf of heb je gewoon behoefte aan meer rust of een zachte manier van bewegen dan is Yin-Yoga perfect om een tijd te beoefenen. In de Yin-yoga lessen nemen we de houdingen, op een zachte manier, wat langer aan. Het heeft veel effect op het dieper liggende bindweefsel en de banden.

Hatha Yoga

Hatha yoga betekent de krachtige yoga. Hatha yoga is in eerste plaats ontworpen om het lichaam te versterken en voor te bereiden op meditatieve praktijken die leiden naar bevrijding en verlichting. Hatha yoga maakt je gezonder en rustiger op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. De bedoeling is een gebalanceerde les die zich evenveel richt op spierontwikkeling als op de zachtere strek oefeningen, die onze diepere weefsels openen, zoals de gewrichten.

Het doel van de lichamelijke oefeningen is om je voor te bereiden op meditatie. Aan het einde van de les is er dan ook altijd een ademoefening en een korte meditatie. Wanneer we stil zijn en de geest wordt niet afgeleid door lichamelijke gewaarwordingen, dan kan meditatie ontstaan.

We proberen stabiel en comfortabel een yogahouding uit te voeren. Daar werken we naar toe. Dit houdt in dat we wat langer de houdingen aanhouden. Ik gebruik in de lessen ook de klassieke flows van de zonne- en maangroet. Daarnaast voeren we regelmatig de Tibetaanse rites uit.

Hatha Yoga richt zich op alle zintuigen, alle organen, het hormoonstelsel en bij behorende klieren, op het bloedvatensysteem, de ademhaling, de spieren, zenuwen, bindweefsel en botten, op het hele lichaam.

Maar ook op het mentale vlak zoals het denken, de concentratie en de geestelijke bewustwording. Dit alles ontwikkel je en krijg je onder controle door oefening en daardoor ontstaat bewustzijn van je eigen centrum. 

In de praktijk bestaan de yogalessen uit lichamelijke-, ontspannings- en ademoefeningen. Soms voeg ik daar energie en reinigingsoefeningen aan toe. 

Hatha-yoga kan door iedereen beoefend worden. Iedereen oefent op zijn niveau. Yoga is niet prestatiegericht, maar gericht op het welzijn van je lichaam. De lessen kunnen wel uitdagend zijn en als je blessures hebt kun je bepaalde oefeningen misschien niet uitvoeren. Ik probeer altijd met je mee te denken en alternatieven aan te bieden. Maar soms is het beter om eerst of tijdelijk de lessen te volgen gebaseerd op yoga therapie. Of om individueel een afspraak te maken.

Hatha betekent ook zon/maan, yin/yang of vrouwelijk/ mannelijk. Je brengt jezelf door oefeningen in balans.     

Yoga heeft als doel de mens weer met zichzelf te verbinden. Na de les voel je je ontspannen en vitaal.

Yin Yoga

Yin-energie hebben we nodig voor de verzorging en het herstel van ons lichaam en het op pijl houden van onze algehele energie. Yin-energie is een zachte, voedende en verbindende kracht. Yang-energie is doelgerichte, daadkrachtige en resultaatgerichte energie. Yin yoga nodigt ons uit om goed voor onszelf te zorgen en de levensenergie te harmoniseren. In yin yoga trainen we de diepere yin-weefsels van onze ligamenten, gewrichten, de diepe fasciale netwerken en zelfs onze botten. We belasten het lichaam en we laten het rusten. We proberen onze gewrichtsbanden of -kapsels te belasten. Niet op te rekken. Door het belasten worden de weefsels na verloop van tijd langer, dikker en sterker. Alle weefsels zijn belangrijk en moeten getraind worden om een optimale gezondheid en vitaliteit te kunnen bereiken. Een yin-/ yangevenwicht leidt tot gezondheid. Een teveel van één van beide is niet gezond.

Yin is toegeven, toelaten en voeden.

Yin yoga is eenvoudig, maar eenvoudig betekent niet gemakkelijk. We kunnen 1 tot 20 min in de houding blijven. In deze lessen gaan we tussen de 3 en 5 min in de houding blijven.

De bedoeling van yoga is dat we de rust die gevonden kan worden in het centrum van alle gebeurtenissen kunnen terugvinden. Het centrum is er altijd, ook als we dit niet kunnen ervaren door allerlei afleidingen. Het pad naar je eigen centrum toe is ook yoga. Zodra we niet in het centrum aanwezig zijn nemen we aspecten van yin of yang aan. We gebruiken in yoga het 8-voudige pad om in dit centrum uit te komen.

Een aantal redenen om Yin Yoga te beoefenen zijn:

Weer opnieuw leren rusten. In de huidige maatschappij zijn we zo gewend om constant te functioneren op de Yang-energie. We vliegen van hot naar her en werken ons over de kop. Dit wordt ook het meest gewaardeerd. Mensen die goed kunnen rusten, worden snel geassocieerd met lui. We nemen bijna geen tijd om te rusten. Je ziet dit tot uitdrukking komen in de vele burn-outs tegenwoordig. We moeten opnieuw leren tot rust te komen. Je kunt niet constant in de Yang-energie functioneren. Uiteindelijk roept je lichaam je op het matje en kom je door een griepje of een botbreuk of een burn-out tot stilstand. Dit is de golfbeweging tussen Yin en Yang. Yin yoga helpt om weer echt in het lichaam te zakken. De tijd te nemen je lichaam te voelen. Spanning los te laten op een diep niveau en daardoor weer ruimte te ervaren.

Je hebt behoefte aan mobiliteit/ beweeglijkheid. Als we worden geboren is onze beweeglijkheid, onze mobiliteit groot. Zelfs zo groot dat er geen stabiliteit aanwezig is. Een baby moet je ondersteunen omdat er weinig tot geen stabiliteit in het lichaam aanwezig is. Als je jong bent hoef je niet te werken aan mobiliteit, maar meer aan het opbouwen van spieren. Tussen de 25 en 35 jaar bereiken we de optimale balans tussen stabiliteit en mobiliteit. Maar naarmate je ouder wordt word je stijver. We worden ook stabieler. Als we ouder worden worden we meer yin-achtig en hebben we ook meer yin-vormen van oefening nodig om je mobiel te houden.

Opleiding

Tegenwoordig doen heel veel mensen aan yoga. Meestal gaat het dan om de fysieke bewegingen en ademhalingsoefeningen. Hier is niks mis mee. En is zeker een onderdeel van de yogabeoefening. Maar als we concreet kijken naar wat yoga betekent, en we lezen de oorspronkelijke boeken over yoga, dan gaat het over verenigen/ éénwording. Het woord yoga betekent letterlijk vereniging. Maar vereniging waarvan? En waarmee? En hoe bereik je dit? Hier is een prachtig boek over geschreven. De Yoga sutra’s van Patanjali. In dit boek staan 8 yoga stappen beschreven. Als je deze 8 stappen toepast dan kom je tot deze vereniging/éénwording en zelfs tot bevrijding uit het lijden. Wat fantastisch dat dit beschreven is en dat elk mens dit kan toepassen. Jong, oud, krachtig, zwak, het maakt niet uit. Iedereen kan via deze methode zichzelf bevrijden.

De 8 yoga stappen volgens Patanjali

Yama’s
We hebben vijf Yama’s. Yama’s kun je vertalen als morele principes. Het zijn weigeringen. Je weigert om mee te doen aan de dingen zoals die er zijn. We weigeren nog mee te doen aan geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. We beoefenen: 
 
Geweldloosheid
Waarachtigheid
Niet stelen
Beheersing over de zinnen
Begeerteloosheid
 
Deze termen wekken het een en ander in je op, maar vaak betekenen ze meer of anders dan je ze in eerste in instantie invult. 
Niyama’s
We hebben ook vijf Niyama’s. Dit zijn de morele idealen of datgene wat je doet. Waarlangs je jezelf opbouwt.
 
Zuiverheid
Tevredenheid
Soberheid
Zelfstudie
Overgave 
Nogmaals de betekenis van deze begrippen is vaak anders dan je in eerste instantie denkt. 
Asana
Dit zijn de fysieke oefeningen. Ze hebben veel effect op je lichaam. Deze oefeningen worden tegenwoordig gezien als Yoga, maar dit is een onderdeel van Yoga. Slechts 3 van de 195 sutra’s (verzen) geschreven door Patanjali gaan over de asanas. Je lichaam wordt gezond, vitaal. soepel en je gaat meer rust ervaren door de asanas. 
Pranayama
Na de asanas ga je nog verfijnder/ subtieler te werk door energie beheersingsoefeningen toe te gaan passen. We proberen naar harmonie toe te werken. Harmonie is evenwicht tussen actieve en passieve energie. Door deze oefeningen kun je de energie sturen. Wanneer de energieën in harmonie zijn groei en ontwikkel je. Nu is er geschiktheid van het denkvermogen tot concentratie.
Pratjahara
Pratyahara is de kunst om je los te maken, te onthechten wanneer jij het nodig vindt of wilt van de dingen in het leven. Je laat je niet meer leven door de zinnen , maar brengt ze onder controle van je intellect. Met de zinnen wordt bedoeld de  motoriek van de uitscheiding, voortplanting, voortbeweging, beweging van arm plus hand en de spraak. En de zintuigen: reuk, smaak, tast, gezicht en gehoor. De zinnen krijgen geen voeding meer. en daardoor wordt het stil in jou.
Dharana
Concentratie is het vasthouden van het denken binnen een begrensde, mentale ruimte (het object of onderwerp van concentratie). Steeds opnieuw breng je je gedachten terug naar het onderwerp van concentratie. Gaandeweg zullen de gedachten de neiging krijgen bij het onderwerp te blijven. Dit is de oefening.
Dhyana
Wanneer alleen nog dat ene onderwerp in het bewustzijn aanwezig is en er geen enkele andere gedachte optreedt, dan kun je spreken van meditatie. 
Samadhi
Samadhi of contemplatie is in eerste instantie het waarnemen van de essentie van het onderwerp van meditatie. Je neemt de gedachte/ het onderwerp dan niet meer waar. Er is alleen een gevoelswaarde van de gedachte over. Er treedt geen enkele gedachte meer op. Hoe langer je in deze toestand kunt verblijven hoe effectiever. Hier verbrand je karma.  

Waar

Yogapad cursussen worden gegeven in Heino en Zwolle.

Beoefen je al een tijd yoga en zoek je diepgang en kennis, dan is de opleiding een prachtige manier om jezelf te ontwikkelen. Na de 4 jarige opleiding kun je les gaan geven.

 

Yogapad op Instagram

 

Yogapad op WhatsApp

 

Mail Yogapad

yogapad logo

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden