XR Deventer in opstand tegen coalitieakkoord ‘Bescherm ons, CO2 nu naar nul’

Woensdag 22 juni protesteerde Extinction Rebellion Deventer in de raadzaal tegen het terugdraaien van de klimaatdoelen door het nieuwe college van B&W van Deventer.

Interessant? Deel het artikel

XR raadzaal Deventer

De nieuwe coalitie in Deventer ligt meteen al onder vuur. Woensdagavond 22 juni, bij de bespreking van het coalitieakkoord is een bewonerscampagne gestart met de slogan: ‘Bescherm ons: CO2 nu naar nul’. Aanleiding is het terugdraaien van klimaatdoelen door het kersverse college. Inwoners maken hiermee duidelijk dat zij niet beschermd worden door deze struisvogelpolitiek.

Een afvaardiging van bezorgde inwoners riep woensdagavond in het stadhuis op tot stevige klimaatmaatregelen om mens en klimaat te beschermen. Zij maakten hun zorgen en eisen duidelijk vanaf de publieke tribune: ze rolden een spandoek uit en toonden posters met struisvogels er op.

De Deventer inwoners die oproepen tot klimaatdaadkracht, worden vertegenwoordigd door verschillende organisaties en bewegingen, waaronder Extinction Rebellion (letterlijk: opstand tegen uitsterving). Woordvoerder Dirk-Jan Laan: “Wetenschappers en inwoners luiden de noodklok. Het is hoog tijd dat politici nu ook hun verantwoordelijkheid nemen. Wetenschappers delen hun conclusies in het IPCC, het wereldwijde panel over klimaatverandering. Uit het laatste IPCC-rapport blijkt dat er nú direct reductie van CO2 nodig is om de opwarming van de aarde te beperken. Het nieuwe college van Deventer draait de klimaatambities echter terug! Waar het coalitieakkoord 2018-2022 nog duidelijk in lijn was met de IPCC-rapporten door te streven naar 100 procent reductie, maakt het nieuwe coalitieakkoord 2022-2026 een grote bocht weg van die lijn door in te steken op 55 procent reductie ten opzichte van 1990. Het College wil weer ruim baan geven aan bomenkap van hele lanen en lijkt geen keuze te kunnen maken over waar zonneparken en windmolens komen te staan.”

Hij vervolgt: “Het klimaat wacht niet. De politiek kan dit nu nog serieus nemen en als een crisis behandelen. Stevige maatregelen zijn nu heel goed uit te leggen aan iedereen, want wat mensen willen is een toekomst voor hun kinderen.” Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat drie kwart van de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Een ruime meerderheid wil minder fossiele en meer groene energie. De meeste mensen zijn voorstander van windmolens.”

Laan, nu op serieuze toon: “De eerste en belangrijkste taak van de gemeente is het beschermen van haar inwoners. Dit is algemeen erkend, burgemeester König noemde dit onlangs nog in zijn 4 mei-toespraak. Waarom laat de gemeente ons dan nu stikken? Het gaat om het beschermen van alle inwoners, dus ook bedrijven en  boeren. In Deventer en overal, nu en in de toekomst. Allemaal krijgen we te maken met de gevolgen van extreme hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Weersextremen zorgen voor ontwrichting van de maatschappij en een bedreigen het voortbestaan van de mensheid. Die prijs is onbeschrijflijk veel hoger dan wat het nu kost aan investeringen in een leefbare aarde voor iedereen.”

 

Drie eisen aan de overheid

Extinction Rebellion stelt in zo’n tachtig landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.


Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: www.facebook.com/XRDeventer of www.extinctionrebellion.nl

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *