XR Deventer e.o & Scientist Rebellion blinddoeken Albert Schweitzer op De Brink

Wereldwijd blinddoeken wetenschappers standbeelden en eisen klimaatactie. Albert Schweitzer is in Deventer geblinddoekt. Want als we doen wat we nu doen, staat Nederland eind deze eeuw onder water. Maar wat als je de blinddoek afhaalt?

Interessant? Deel het artikel

er rebellion scheitzer
Foto: buitenkunstindeventer.nl

Extinction Rebellion Salland/Deventer e.o. en Scientist Rebellion hebben zondagochtend in alle vroegte het standbeeld van Albert Schweitzer geblinddoekt en met een bord behangen. De boodschap op het bord: ‘Open je ogen, wees eerlijk, dit is een klimaatnoodtoestand’.

Dit een bericht van Extinction Rebellion Salland/Deventer.

Deze actie is van Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR) en is onderdeel van een wereldwijde campagne van wetenschappers en klimaatactivisten. Zij eisen dat overheden niet langer wegkijken van de klimaatcrisis en de ecologische ramp die de leefbaarheid van onze aarde vernietigt. Scientist Rebellion en Statue Sunday Scientist Rebellion is de organisator van de actie die Statue Sunday heet.

In meer dan vijftien landen, van Nederland tot Australië, blinddoeken verontruste burgers iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. De geblinddoekte beelden zijn onder meer de zeemeermin (Denemarken), Spinoza (Nederland) en Einstein (Panama). De blinddoeken gaan vergezeld van borden met teksten indringende oproepen aan de overheid: “Zie de FEITEN onder ogen en vertel de WAARHEID. Dit is een KLIMAATNOODTOESTAND.”

Statue Sunday is een reactie op het onbegrijpelijke gebrek aan urgentie bij politici en bestuurders na publicatie van het recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. Wetenschappers over de hele wereld maken zich grote zorgen over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan. Zij luiden daarover al decennialang de noodklok.

Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen voelen velen zich inmiddels genoodzaakt om burgerlijk ongehoorzaam te worden. Albert Schweitzer ‘Doelwit’ van de actie van XR en SR is het standbeeld Albert Schweitzer op de Brink in Deventer.

Schweitzer was medicus, musicus en filosoof. De kern van zijn filosofie is de term ‘eerbied voor het leven’, wat ook op de sokkel van zijn standbeeld staat. Naar zijn stellige overtuiging moeten mensen alle leven eerbiedigen en liefhebben. “Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil”.
Als mensen, levend op een planeet waarvan de leefbaarheid ernstig bedreigd wordt, onderschrijven bezorgde burgers en wetenschappers van Extinction Rebellion en Scientist Rebellion dit credo van Schweitzer met deze actie.

Foto: buitenkunstindeventer.nl

Deventer deelnemers

Deelnemers aan deze actie zijn onder andere dr. Janneke F. Jolij, sociaal psycholoog en HBO-docent; Eelco Runia, geschiedfilosoof en gasthoogleraar in Berkeley en Stanford; en dr. Ir. Jeroen Kluck, lector Water in en om de stad aan de Hogeschool van Amsterdam.
Kluck: “Ik neem deel aan een onderzoeksgroep die de gevolgen van klimaatverandering voor de stad en klimaatadaptatie onderzoekt. Maar met de huidige klimaatverandering, en het gebrek aan actie, is dat dweilen met de kraan open. De wetenschap is duidelijk, de klimaatcrisis is een grote dreiging en CO2-emissies moeten zo snel mogelijk omlaag!”
Jolij: “Ik doe mee met deze actie omdat ik klimaatwetenschappers wil ondersteunen, en ik wil dat mensen die in de positie zijn om dit beleid ten goede te keren het IPCC-rapport serieus nemen”
Runia: “Ik doe mee omdat het hoog tijd is dat iedereen de ogen opent voor wat we hebben aangericht. En omdat het een seconde voor 12 is om een catastrofe af te wenden.”

Drie eisen

Extinction Rebellion stelt in bijna 80 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:
1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Wie mee wil doen of meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op www.facebook.com/XRDeventer of www.extinctionrebellino.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.