XR Deventer: 100%-korting op Black Friday

Extinction Rebellion Deventer deelt op vrijdag 25 november in de binnenstad van Deventer 100%-korting coupons uit. De actie is bedoeld als protest tegen de overconsumptie die wordt gestimuleerd door Black Friday.

Interessant? Deel het artikel

XR 221123 kortingsbon 02

Extinction Rebellion Deventer deelt vrijdag 500 coupons met 100%-korting aan het winkelende publiek in de Korte Bisschopstraat. XR Deventer doet de belofte dat wanneer u niks koopt, uw dagje winkelen aanzienlijk voordeliger zal zijn voor het milieu. ‘Geniet van het koude weer tijdens uw wandeling… Nu het nog kan’.

We leven in een consumptie-maatschappij

Bezoekers van de binnenstad die zeer blij zijn met de korting en zich afvragen waar die te halen is, krijgen van XR als tip: Doe geen impulsaankopen van rommel die u uiteindelijk niet nodig heeft. Dat is zonde van al die grondstoffen die nodig waren om de rommel te produceren. De grondstoffen raken op. Ook worden fossiele brandstoffen gebruikt tijdens de productie met een warmere aarde tot gevolg.

Hoe dan wel?

In Deventer zijn verschillende winkels waar kleding gerepareerd kan worden. Gooi die spijkerbroek nou eens niet gelijk weg als er een scheur in zit. Bovendien is dat volgend jaar weer mode. Daarnaast kun je ook naar één van de vele winkels met tweedehands kleding. Het zal u verbazen hoe mooi de kleding is en met hoe veel zorg de winkels zijn ingericht. Denk aan: Second best, Appel & Ei, De-Leger-des-Heils-Winkel (ReShare), Terra d’ hommes.

Opstand tegen uitsterving

De naam Extinction Rebellion laat zich letterlijk vertalen als:  opstand tegen uitsterving. Deelnemers aan XR zijn te vinden in alle lagen van de bevolking. Zij eisen van de overheid adequate maatregelen tegen de klimaat- en ecologische crisis, conform wat de wetenschap al decennia lang aangeeft. Ruim 1 miljoen plant- en diersoorten staan op het punt van uitsterven door toedoen van de mens. Ook onze eigen voedselvoorziening komt daarmee in direct gevaar. De klimaatcrisis draagt daar in belangrijke mate aan bij.

XR Deventer & omstreken is een van de veertig lokale afdelingen van XR Nederland. De beweging werd in oktober afgelopen jaar weer door dagblad Trouw op nummer 7 geplaatst in de jaarlijks verschijnende Duurzame 100 ranglijst.

Drie eisen

Extinction Rebellion stelt in 75 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of onderstaande links:

 

XR Deventer website

 

XR Deventer Facebook

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *