WUR: nieuwe Omgevingswet verplicht niet tot bindende rechtsregels en uitvoering

Wageningen University Research (WUR) waarschuwt dat de volgend jaar in te voeren nieuwe Omgevingswet veel imperfecties vertoont.

Interessant? Deel het artikel

buurttuin swanewoerd pluk

Met de invoering van de Omgevingswet die vooralsnog gepland staat op 1 januari 2023, gaat er een grootschalige bundeling van wetten plaatsvinden om het beleid in de fysieke leefomgeving eenvoudiger te laten verlopen. Juridisch gezien is dit beleid echter vrijblijvend die niet door gemeenten hoeft te worden omgezet in daden, zo stelt mr. dr. Fred Kistenkas van de Wageningen University & Research (WUR) in een artikel.

Auteur: Fleur Dil

De komst van de nieuwe Omgevingswet betekent ook een sterke groei van beleidsprogramma’s op de leefomgeving, met name uitwerkingen van een nationale omgevingsvisie (NOVI), provinciale omgevingsvisie (POVI) en gemeentelijke omgevingsvisie (GOVI). ‘Daar is op zich niets mis mee,’ stelt Kistenkas, ‘punt is wel dat het dan vervolgens zou moeten leiden tot de uitvoering van dat beleid en ook het terugkoppelen ervan, maar daar zit nu juist het probleem.’

Vrijblijvend

In de nieuwe Omgevingswet bestaat namelijk geen verplichting om al dat beleid ook echt uit te voeren en vast te leggen in bindende rechtsregels. Wie naar de rechter of Raad van State stapt omdat bepaalde delen van beleid niet worden uitgevoerd, krijgt daar dan ook geen voet aan de grond. Zolang er geen juridische doorwerking van het beleid is, hoeft een provincie zich niets aan te trekken van een NOVI, en een gemeente hoeft zich niet te houden aan een POVI of een provinciaal programma.

Als gevolg van decentralisatie in 2008 sneuvelden diverse instrumenten die doorwerking van beleid naar rechtsregels beter borgden. Met de Nationale Omgevingsvisie wil de overheid weer toe naar meer rijksregie. De Omgevingswet is juridisch gezien echter nog niet aangepast op deze centrale aanpak.

Advies

De vraag is hoe de lagere overheid zich gaat houden aan het beleid. Dat kan door een wet, zoals de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) of door een provinciale verordening. De WUR adviseert om oude instrumenten als planologische kernbeslissingen en het provinciaal goedkeuringsrecht van gemeentelijke bestemmingsplannen weer in te voeren. ‘Gemeenten moeten dan weer meer rekening houden met hoger beleid.’

Bron: Landschap 2022-1, mr. dr. Fred Kistenkas, De haperende beleidscyclus en Stad + Groen

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.