Woonpioniers ontwierpen Indigo huis op maat voor Mieke en Gerard in Olstergaard

In de HierInSalland rubriek 'Wonen in de Olstergaard' deze week het boeiende verhaal van Gerard en Mieke die in deze unieke wijk in Olst gebouwd hebben en daar nu wonen.

Interessant? Deel het artikel

olstergaard 231019 Gerad en mieke 03

Mieke en Gerard gingen aan de slag met De Woonpioniers en Daniel Venneman uit Olst om in Olstergaard een superduurzaam huis te laten bouwen. Het werd een spannend avontuur want naast de corona pandemie volgde al snel meer extra uitdagingen. Maar het resultaat mag er zijn “We hebben het mooiste huis van Olstergaard” vinden ze zelf, en ze zijn niet de enigen die dat vinden. “Het is alleen al heel tof om samen een compleet nieuw huis te laten bouwen en al helemaal als het dan ook nog duurzaam kan in een heel natuurinclusieve wijk als Olstergaard.”

(tekst loopt door onder afbeelding)

Samen een huis bouwen: wat een avontuur is dat!

Ons woonavontuur begon met een woontijdschrift aan de leestafel in een café in Deventer. Daarin stond een prachtige reportage over een compleet houten huis. Het lijkt een beetje op een ‘wikkelhouse’ (een concept waar we erg van gecharmeerd zijn) maar dan wat groter. We waren meteen om: als we ooit de kans zouden krijgen samen iets te bouwen moest het zoiets worden. We bleken zelfs de architect al te kennen en toen we na een lange zoektocht naar een plek om te kunnen bouwen ingeloot werden in Olstergaard, was een afspraak met Daniel Venneman dan ook zo gemaakt.

Duurzaam bouwen is de toekomst

Onze toekomstige architect bleek notabene zelf om de hoek in Olst te zijn opgegroeid, zijn afstudeerproject (het Hermit-house, een soort studio) staat nog steeds in de tuin bij zijn pa en ma: pal achter Olstergaard ! Samen met hem zijn we aan de slag gegaan om het concept van het huis dat Indigo heette op maat aan te passen. We hebben het in een paar ontwerpsessies helemaal naar onze wensen kunnen maken: met onder meer een slimme indeling, overal openslaande deuren, een ruime veranda en een schuurtje met groen dak.

Maar waar begin je aan, midden in de corona-pandemie, terwijl de prijzen overal de bocht uit vlogen?

Onze vrienden, familie en vooral buren hebben ons enorm geholpen, zelfs met ons tuinplan. We hebben onze wensen wel moeten passen om ook financieel binnen de perken te blijven. Het werd zelfs nog even heel spannend toen de architect met een enorme extra prijsstijging aan kwam zetten; maar dat heeft hij kunnen oplossen door een andere bouwconstructie voor te stellen en met een lokale aannemer in zee te gaan (Blind) die al ervaring had met houtbouw. Dat sprak ons meteen aan, want we wilden zoveel mogelijk duurzaam bouwen met materiaal uit de directe omgeving en minimale transportkosten. Dankzij de architect, de aannemer en de energieontwerper hebben we een flinke versnelling doorgemaakt als het gaat om duurzaamheid.

Bouwen blijft een uitdaging

Toen de kavel eenmaal bouwrijp was, stond in een mum van tijd ook het casco van onze Indigo in de steigers: met een 15-tal elementen die vooraf in de werkplaats werden gebouwd, gevuld met krantenpulp (!), bovenop een fundering met een 20-tal schroeven van 10 meter en daarop een stalen frame. Het karakteristieke van het ontwerp zijn de prachtige gebogen binnenwanden. In het begin waren er nog geen verdiepingsvloeren en was het een grote open ruimte. De kids van de buur vroegen zelfs wie er in die kerk ging wonen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

En een gebed zonder end werd het bijna, want de planning liep behoorlijk uit de klauwen door personeelsgebrek en vette vertragingen in de leveringen: we hebben van de kerst ‘22 tot zomer ‘23 nog ruim een half jaar in de bouwperikelen gezeten, in het begin zelfs nog half kamperend, tussen de steigers, achter bouwhekken en met hardboard en plexiglas.

Heel romantisch dus zo’n bouwavontuur; vooral omdat ons eigen werk ook gewoon doorging. Maar inmiddels zitten we er supercomfortabel bij, hebben we 13 zonnepanelen, een hele speciale warmtepomp op bodemenergie die van 50 meter diep water ophaalt. En met een regenwaterzak met filters voor 4500 liter water, kunnen we de toilet en wasmachine van water voorzien, net als de tuin die al lekker begint te groeien.

Unieke houtbouw op maat

Het resultaat mag er zijn: het is echt een heel erg mooi huis geworden. Het is modern en strak en voelt tegelijkertijd warm en intiem door al het hout. Het oogt groot maar met nog geen 90 m2 woonoppervlak (60 beneden en 30 boven) hebben we precies wat we nodig hebben: een woonkamer, keuken, eethoek, studio/logeerkamer, slaap- en badkamer, toilet en veel slimme kastruimte.

Vooral de open constructie met vide en hoge voorgevel met veel glas maakt het wonen tot een feest. Door de veranda met veel planten voelt het bijna mediterraans en kunnen we al volop van de tuin genieten, ook al is die nog lang niet klaar. En toen we ook nog de hangmat op de veranda konden ophangen en we zelfs een klein eerste verjaardagsfeestje konden vieren, waren we echt geland.

Ook gemeente Olst- Wijhe toont moed met Olstergaard

Inmiddels is het aantal rondleidingen en bezoekers niet meer te tellen want Olstergaard is trots op de wijk en wij natuurlijk op onze Indigo. De opzet van de wijk en de enorme betrokkenheid van de buren en de gemeente maken de wijk echt uniek. Hier hoef je het wiel niet zelf uit te vinden, is er altijd wel iemand die een handje kan helpen of mee kan denken met een klus, de tuin of bouwperikelen en (!) samen een feestje bouwen zit er ook al goed in hier.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Echt heel bijzonder om in Olst in een wijk te komen wonen met zoveel woonvarianten en (!) waar je je buren vooraf al kent en iedereen zelfs de oogsten uit eigen tuin met de buren deelt.

 

Website Woonpioniers

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.