Winterstop voor schapen op dijken

Schapen mogen niet meer op de dijk totdat het lente is.

Interessant? Deel het artikel

schaap dijk 221017

Het beweidingsseizoen voor vee op dijken in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is afgelopen. Het zogeheten stormseizoen is begonnen en dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid. Vee, vooral schapen, mogen tot het voorjaar niet meer op dijken grazen. Zo blijft de grasmat beschermd.

In het stormseizoen is de kans op storm en hoogwater het grootst. Een stevige en dichte grasmat op de dijken is dan belangrijk. Wortels van gras, planten en kruiden houden de grond stevig bij elkaar. De grasmat dient daardoor als beschermlaag van de dijk in tijden van hoogwater. Bij natte omstandigheden bestaat de kans dat vee de graszode kapot loopt. Deze kan niet herstellen, omdat het groeiseizoen voorbij is. Om de grasmat tijdens het stormseizoen te beschermen, mag het vee tijdelijk niet meer op de dijken grazen. In het voorjaar van 2023 mogen de schapen weer terug op de dijk.

Belang van sterke dijken

Dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid. Hoe beter de dijken worden onderhouden, hoe sterker ze zijn in situaties wanneer het er op aan komt en het water krachtig tegen de dijken aan klotst. Hoe minder schade door het jaar heen ontstaat, hoe minder herstelwerkzaamheden nodig zijn om de dijken in goede conditie te houden.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *