Windturbines komen in onderdelen naar Nieuwleusen

Interessant? Deel het artikel

veur de wind nieuwleusen windmolen

Komende week worden de twee windturbines van Nieuwleusen Synergie in onderdelen getransporteerd naar de beide bouwlocaties, respectievelijk aan de Ebbenweg en de Meentjesweg.

De grote onderdelen worden per boot naar Moerdijk gebracht, waar ze al begin deze maand zijn aangekomen. Van daaruit worden ze met zwaar transport naar Nieuwleusen vervoerd. De huidige planning is dat de onderdelen deze week naar de locatie worden gebracht. Dit transport zal grotendeels’s nachts plaatsvinden. Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid en het feit dat Rijkswaterstaat voor bijzondere transporten overdag minder rij-uren toestaat dan ’s nachts. De route gaat via de Lichtmis over de Jagtlusterallee en het Westeinde.

Fundering

Op beide locaties zijn inmiddels de funderingen geplaatst. Daarnaast zijn er de afgelopen weken aanpassingen in de omgeving doorgevoerd die het mogelijk moeten maken dat de zware en lange onderdelen op hun plek van bestemming komen. Zo is er langs het Westeinde ter hoogte van de Ebbenweg een tijdelijke inham gemaakt om manoeuvreerruimte te creëren voor het transport. Ook is er net voorbij de Stadhoek een nieuwe tijdelijke afsplitsing van de weg gemaakt waarlangs de onderdelen naar hun bestemming worden vervoerd. Verder zijn er langs de rotondes in de route rijplaten neergelegd, zodat het bijzondere transport de bochten beter kan nemen.

Tijdelijk afgesloten

Vanwege het transport en de daaropvolgende werkzaamheden zullen delen van de Ebbenweg en Meentjesweg worden afgezet op tijdstippen waarop dat nodig wordt geacht. Dit hangt mede af van de weersomstandigheden en de vorderingen van de werkzaamheden.

Vanwege dat laatste is de planning van de voortgang onder voorbehoud. Maar er wordt naar toegewerkt om de eerste windturbine eind april of begin mei draaiende te hebben. Het totale project zou dan – eveneens onder voorbehoud – voor de zomer afgerond kunnen zijn. Nieuwleusen Synergie werkt aan het programma voor een feestelijke middag in september (de streefdatum is zaterdag de 18e) waarop de turbines officieel worden overgedragen.

Voorafgaand aan de komende werkzaamheden zijn de afgelopen weken de funderingspalen geheid en is al het wapeningsstaal alsmede de ankerkooi aangebracht. Daarna is ook het beton gestort. De funderingen zijn aangevuld met zand en grond. Deze constructie moet er voor zorgen dat de molens straks stevig staan, ook in de heftigste storm.

De twee nieuwe windturbines die in Nieuwleusen worden geproduceerd en geleverd door de Nederlandse tak van Enercon. Enercon heeft zijn hoofdzetel in het Noord-Duitse Aurich en is sinds 1984 een toonaangevende speler op de wereldmarkt. Nieuwleusen Synergie wordt geadviseerd door Windmatch, een onafhankelijke organisatie die initiatiefnemers bijstaat bij het realiseren van windenergieprojecten met duurzame rendementen. Extern projectmanager is Bene Perdok.

Extra draagvlak

De coöperatie kreeg na een lange aanloop vorig jaar de begroting voor de realisatie rond. Onderdeel hiervan was een crowdfundingsactie onder inwoners van de gemeente Dalfsen, waarmee de resterende 450.000 euro werd binnengehaald. Deze actie zorgde ook voor extra draagvlak van de lokale bevolking, die aldus meeprofiteert van de opbrengsten van de windmolens. Het project wordt mede gerealiseerd door een investering van het Waterschap WDOD die met de investering een belangrijk deel van haar doelstelling om al haar energiegebruik duurzaam te produceren realiseert.

De werkgroep Lokaal Energiebedrijf van de coöperatie Nieuwleusen Synergie werkt er momenteel hard aan om met alle omwonenden een contract te tekenen voor de beloofde compensatie die zij zullen ontvangen. Dit intensieve overlegtraject zal in de komende weken worden afgerond.

De molens die Nieuwleusen Synergie plaatst hebben ieder een vermogen van 4,2 MW en wekken ieder 13 miljoen kilowattuur per jaar op. De twee molens leveren samen genoeg elektriciteit voor ruim 8.000 huishoudens.De voortgang van de bouwactiviteiten is te volgen op www.veurdewind.nl.

SAMSUNG CSC

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.