Windmolens in Deventer leveren aan 3000 huishoudens

Interessant? Deel het artikel

windmolens deventer a1

De windmolens langs de A1 bij Deventer hadden dit jaar al in november het verwachtte resultaat geboekt. Uiteindelijk hebben ze in 2020 stroom geleverd voor 3000 huishoudens. Dat meldt ‘Windpark Kloosterlanden’.

Door de Deventer Energie Coöperatie

Het Windpark Kloosterlanden in Deventer heeft de hoogste jaarproductie tot nu toe bereikt. Weliswaar was december geen geweldige windmaand met 80% van de verwachting, maar halverwege november werd de geprognosticeerde jaarproductie al gehaald. De jaarproductie kwam uiteindelijk 16% hoger uit dan verwacht.

Windrijke maanden

Dat de productie zoveel hoger uit is gekomen is vooral te danken aan de windrijke maanden in het begin van 2020. De beide windturbines hebben dit jaar samen 9,792 GWh (9.792.000 kWh) opgewekt, genoeg voor het elektriciteitsgebruik van circa 3.000 huishoudens.

Ook financieel een mooi resultaat

Door externe factoren, waaronder Covid-19, bleef de verkoopprijs voor de geproduceerde elektriciteit enigszins achter bij de verwachtingen. Alhoewel de balans nog moet worden opgemaakt: het lijkt erop dat het windpark in 2020 ook financieel een mooi resultaat heeft bereikt.

Nieuwe windmolens

Recent heeft de gemeente Deventer een tweetal focusgebieden (die afbeelding) langs de A1 gepresenteerd waar mogelijk nieuwe windturbines kunnen worden geplaatst. De twee focusgebieden zijn een gebied bij de afslag Deventer-Oost van de A1 en een gebied iets oostelijker, net buiten de bebouwde kom van Deventer, aan de noordzijde van de A1 (pdf, 3,6 MB). In deze twee gebieden is ruimte voor maximaal 9 windmolens.

Zowel de Deventer Energie Coöperatie als Pure Energie hebben bij de gemeente hun interesse getoond om deze locaties te gaan ontwikkelen. In 2021 zullen hiervoor de eerste stappen worden gezet.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.