Willy Veltmaat, wat doe jij duurzaam?: “Ik ben niet roomser dan de paus maar wel goed katholiek”

Interessant? Deel het artikel

willy veltmaat wat doe jij duurzaam zonnepanelen schuur dak

“In het woord ‘duurzaamheid’ zit het woord ‘duur’” zegt Willy Veltmaat, als we hem vragen wat hij duurzaam doet. Hij vertaalt dat woord in de richting van ‘op de lange duur’, dat je lang mee verder kunt. Biologisch boeren bijvoorbeeld, landbouwmachines opknappen, een houtwal aanleggen, zonnepanelen op je dak. Allemaal lange termijn dingen, niet om mee te doen aan modeverschijnselen.

Biologisch boeren

Het biologisch boeren is ontstaan uit de voormalige intensieve varkenshouderij. Willy zocht de uitdaging niet in steeds groter te willen groeien, maar om het anders te gaan doen. Samen met Ria, zijn vrouw, zijn ze tot de conclusie gekomen dat het biologische boeren beter bij hen paste. Na vijf jaar kreeg Willy helaas problemen met zijn gezondheid, de varkenshouderij heeft hij toen afgestoten, maar de grond is tot op de dag van vandaag altijd biologisch bewerkt. Vanaf die tijd is een duurzame samenwerking ontstaan met een biologische geitenhouderij. Potstalmest wordt gebruikt om de grond te bemesten in plaats van drijfmest te injecteren. Dit is heel goed voor het bodemleven, dus ook dat is weer lange termijn gericht.

Houtsingel

De houtsingel is aangelegd in 2000, deels om de grote schuren te camoufleren. Er is later een 21 -jarig contract afgesloten met ondersteuning van de ANV (agrarische natuurvereniging) voor het onderhoud en in stand houden van deze groene dienst. Naast de reeën komen er veel andere dieren voor in deze ruigte zoals eekhoorns, vele vogels en af en toe steenmarters, maar dat hoort er ook bij. Ook is er een uilenkast geplaatst in de kapschuur, elk jaar nestelt er wel een paar, prachtige dieren!

Landbouwmachines

Nadat Willy gestopt was met de varkenshouderij heeft hij iets gezocht om toch inkomen te genereren. Er waren drie aspecten belangrijk voor hem: handel, boeren en techniek. Uiteindelijk is de handel in landbouwmachines ontstaan, onder de naam Velfet. Hij koopt voornamelijk machines op van boeren die gestopt zijn om deze waar nodig te repareren, op te lappen en weer door te verkopen. Het vervoer van deze machines gaat kriskras op door Nederland waarvoor hij dan noodzakelijkerwijs nu nog een dieselauto gebruikt. Hergebruik van machines dus, ook een mooi duurzaam proces. Deze machines gaan ook wel naar het buitenland, Roemenië, Polen. Ze worden in ieder geval niet weggegooid. Kleine maaiers en harken worden ook gekocht door boeren om de randen dicht bij de afrastering te bewerken, om de schade aan de grote, dure machines te voorkomen.

Zonnepanelen

Het nieuwste project, de zonnepanelen. Willy is er geen voorstander van dat de panelen op goede (landbouw)grond worden geplaatst dus stelt hij zijn dakoppervlak hiervoor beschikbaar. Vijftien jaar lang wordt dan een haalbare prijs voor de door de panelen opgewekte stroom betaald, zodat hiervoor niet de fossiele grondstoffen hoeven te worden gebruikt.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.