Willie Slootman, wat doe jij duurzaam?: Tinie en ik doen iedere keer een klein stapje

In de rubriek 'Wat doe jij duurzaam' stellen we Sallanders die ene vraag: wat doe jij duurzaam? Willie en Tinie zijn bijvoorbeeld overgestapt op koud douchen.

Interessant? Deel het artikel

willie tinie wat doe jij duurzaam

Willie Slootman en zijn vriendin Tinie wonen in het Raalter buitengebied in een woning bij een boerderij waar de melkkoeien inmiddels weg zijn. Met zijn tweeën richten ze hun leven steeds duurzamer in.

Zo hebben we zonnepanelen op het dak liggen om ons eigen stroom op te wekken. Maar we zijn minder stroom gaan gebruiken, bijvoorbeeld door duurzaam te gaan douchen. Dat wil zeggen: een koude douche nemen. Gewoon onder de koude douche gaan staan, dat scheelt veel energie, maar het volgens het medisch tv-programma Dokters van Morgen ook heel gezond. Toegegeven, dat was in het begin best wel even wennen, maar na een paar maanden kunnen de koude douche goed verdragen! Wij douchen nu al vier jaar op die manier en we hebben echt de indruk dat algemene weerstand toeneemt. Maar dat kan ook te maken hebben met dat we een stuk gezonder zijn gaan eten. We hebben om het huis ruimte zat en daarom verbouwen we onze groente nu zelf. Tinie heet een Surinaamse achtergrond en die weet veel van de natuur, we eten daarom ook gerust ‘groente’ uit het wild.

(tekst gaat verder onder de foto)

We zijn ook minder stroom gaan gebruiken door een warmteairco te laten installeren Deze kan energiezuinig warmte maken. Hij is vier keer zuiniger als een gewone stroomkachel en ook veel zuiniger én duurzamer dan een gas gestookte c.v. ketel. Al helemaal met die hoge gasprijzen van nu.

We hebben vijf jaar geleden een laag van 25 centimeter zeeschelpen op de bodem van de woningkruipruimte laten plaatsen. Dat scheelt een hoop optrekkende kou. De vloertegels worden sinds die tijd niet meer zo koud in de winter. Ook dat is een maatregel die er voor zorgt dat we minder energie nodig hebben. En wat we dan nog wel nodig zijn, daar hebben we de panelen voor op ons dak liggen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.