Alcohol is in Salland zo ingeburgerd als maar kan. Maar als je op in zoomt is dat niet overal zo. Het Drinken blijkt best cultureel ingegeven, en aan traditie verbonden. Vandaar dat DamastinSalland er in deze dry januari bij stil staat.
Door Willy Boogaard
Heerlijk, een glaasje wijn of een portje op een koude winterzondagmiddag. Vooral in goed gezelschap kan ik dit erg waarderen. Maar het afgelopen jaar zijn deze alcoholmomenten op een hand te tellen. Door corona, en hierdoor een gebrek aan goed gezelschap? Nee!
“Ik stop”
Het begon vorig jaar op 1 januari. De eerste woorden van mijn man Peter toen hij wakker werd waren: “Ik stop met alcohol”. Ik dacht dat hij een grapje maakte. Peter komt uit Twente en is opgegroeid met feesten waarin naast je halve glas bier al een nieuwe klaar staat! In Nieuw-Zeeland brouwde hij zijn eigen bier en dronk die met veel plezier op met zijn collega’s op een melkveebedrijf. Maar de laatste maanden voelde hij zich vaker moe. Geïnspireerd door artikelen van Erik Jan Harmens in Trouw onder de titel ‘Onverdoofd’ of te wel niet langer bedwelmd, nam hij het besluit om voorlopig geen alcohol te drinken.
De eerste ‘borrel’
Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een jaar of 10 was en op een verjaardag bij een buurvrouw een glaasje pittige gele vla met slagroom kreeg. Ik vond de smaak apart en herinner mij de warme gloed in mijn lijf. Na het advocaatje deed de bessen-up zijn intrede op bijzondere gelegenheden. Een laagje zoete rode bessen-jenever in een longdrinkglas aangevuld met Seven-Up. Net limonade. Op mijn 16e dronken we een biertje na het rooien van de aardappels en het binnen halen van het hooi. Beetje bitter, maar ook heerlijk verfrissend na het harde werken. Op mijn 18e ging ik studeren in Deventer en maakte ik kennis met mijn studiegenoten met een glaasje bier in de hand. Het smaakte mij goed.
Keerpunt
Legendarisch is nog het verhaal waarin ik een feest gaf met een huisgenoot, wat tot bijna zonsopgang duurde. Helaas had onze school een verplicht practicum op de zaterdagochtend gepland. We moesten onder de microscoop bacteriën bekijken die we zelf opgekweekt hadden. Ik vergeet de lucht van de rotte aardappel niet meer en onder de microscoop zag ik minuscule beestjes bewegen. Mijn maag draaide zich om. Een keerpunt in mijn alcoholconsumptie.
Liters thee
En hoe verging het Peter? Het afgelopen jaar dronk hij liters thee. Hij voelde zich algauw minder moe en veel energieker. Onze dochter Lisa ging speciale drankjes brouwen. Met een zogenaamde ‘Scoby’ (zwam) brouwde ze een heerlijk bruisend alcoholvrij drankje, kombucha genaamd. In december bekeken we de BBC-documentaire “The truth about alcohol”. Sindsdien geniet ik in het weekend weer lekker van één glaasje rode wijn. Lang leve de overgang!